© RR

Gerecht en schuldeisers jagen op fortuin malafide advocaat

Zowel het Antwerpse gerecht als schuldeisers maken jacht op het fortuin van voormalig advocaat Marc G., ooit nog de raadsman van oplichter Albert Pans. De zakenadvocaat zou jarenlang gelden van cliënten hebben gebruikt voor privé-uitgaven.

Joris van der Aa

Een Nederlandse multimiljonair diende eind vorig jaar een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen zijn voormalige kennis en advocaat Marc G., die was aangesteld als vereffenaar van een van zijn Belgische bedrijven. Volgens de Nederlander heeft de Antwerpse zakenadvocaat het saldo van de vereffening, ruim 3,5 miljoen euro, gebruikt om zichzelf te verrijken.

De Nederlandse multimiljonair beperkte zich niet tot het indienen van een klacht tegen Marc G., de man opende ook een verschroeiende zoektocht naar het fortuin van de bekende advocaat uit Merksem. De Nederlandse zakenman liet onlangs beslag leggen op de volledige inboedel van de villa in Kapellen waar Marc G. en zijn echtgenote wonen. Ook een Mase­rati Gran Turismo, een Jeep en een Mercedes 500 AMG werden door de deurwaarder weggesleept. De schuldeiser liet ook beslag leggen op een appartement in Knokke.

Opgelicht in oplichtingszaak

De Nederlandse zakenman is niet de enige die zich benadeeld voelt door Marc G., die zich ondertussen liet schrappen als advocaat bij de balie. Vlak voor Nieuwjaar getuigde Noëlla De Wreede uit Zwijndrecht hoe ze 65.000 euro in bewaring gaf bij Marc G., die haar als advocaat adviseerde nadat ze door haar ex-vriend was opgelicht.

De Wreede probeerde haar geld terug te krijgen van Marc G., maar botste telkens op beloftes die nooit werden nagekomen. De vrouw diende klacht in bij de politie en bij de stafhouder. Dat had uiteindelijk wel resultaat. “Nadat mijn verhaal in de krant is gekomen, heb ik mijn geld dankzij tussenkomst van de orde van advocaten teruggekregen. Ik heb geluk gehad, denk ik.” Het verhaal van Noëlla maakte meer tongen los.

Meerdere ex- cliënten getuigden hoe Marc G. hen aanspoorde om erfeniskwesties aan hem toe te vertrouwen. Eens de gelden uit een erfenis op de rekening van de advocaat waren gestort, ontstonden er allerlei problemen. “Samengevat komt het erop neer dat we geen cent hebben gezien.”

(Lees verder onder de afbeelding)

© rr

Putten dempen met putten

Ook ex-personeelsleden van het advocatenkantoor verklaren dat gelden van cliënten systematisch werden overgeschreven naar de privérekeningen van advocaat Marc G. “Die gelden werden gebruikt om de hoge levensstandaard van Marc en zijn familie in stand te houden. Cliënten die hun geld terugeisten, werden slechts mondjesmaat terugbetaald met het geld dat het kantoor binnenhaalde uit andere dossiers. Hij maakte nieuwe putten om oude te vullen. Medewerkers die opmerkingen durfden te maken over die gang van zaken, werden aan de deur gezet. Af en toe durfde een cliënt zijn beklag te doen bij de orde van advocaten. Dan repte Marc zich naar die cliënt om de zaak te sussen.”

Minstens 5,5 miljoen euro

Intussen hebben meerdere benadeelden klacht neergelegd tegen Marc G. Opgeteld zou er een bedrag van minstens 5,5 miljoen euro zijn verdwenen. Het Antwerpse gerecht probeert een deel van dat bedrag te recupereren, door het buitenlandse vermogen van de ex-advocaat op te sporen.

Het gerecht heeft intussen een villa op het Spaanse eiland Mallorca én het motorjacht Un Poco Mas, een Ferretti van 62 voet, op het oog. Marc G. en zijn familie zouden ook nog eigenaar zijn van vier appartementen in Merksem en een huis in Putte. Een Aston Martin waarop schuldeisers beslag wilden laten leggen, bleek kort ervoor te zijn verkocht. Ex-advocaat Marc G. reageerde niet op ons verzoek om commentaar.