© hans otten

Denk- en doetank rond ruimtelijke ordening GeKoro deelt twintig gevelzitbanken uit

Zou u graag wat vaker een praatje slaan met de buren? Dan brengt GeKoro Herentals misschien soelaas. Bij wijze van presentje tijdens de eindejaarsperiode deelt deze denk- en doetank een twintigtal gevelbanken uit.

Hans Otten

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, of kortweg Gecoro – met een c – is het officiële adviesorgaan van het stadsbestuur in dossiers die een grote impact hebben op de ruimtelijke ordening van de stad. Dat kan gaan van plannen om een belangrijke toegangsweg opnieuw in te richten tot grootschalige bouwprojecten en verkavelingen. De commissie bestaat uit niet-politici met elk een eigen expertise die een niet-bindend advies aan het bestuur geven.

“Maar in die gevallen gaat het telkens om concrete dossiers die door de stad aan ons worden voorgelegd”, zegt voorzitter Tim Vekemans van Gecoro Herentals. “Binnen Gecoro gingen al een tijdje stemmen op om zelf ook dieper na te denken waar we in Herentals inzake ruimtelijke ordening naartoe willen. Zo ontstond GeKoro – met een grote K – als spin-off van Gecoro. Als doe- en denktank wil die een visie voor Herentals ontwikkelen. Met de K geven we aan dat het soms al eens gekke ideeën mogen zijn.”

Manifest

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelde GeKoro Herentals al een Manifest voor 2020 op en overhandigde dat aan de politieke partijen. Het is een leidraad met een reeks suggesties om door een andere bril naar ruimtelijke ordening te kijken: tien eenvoudige voorstellen die snel te realiseren zijn en tien instrumenten om Herentals te verbeteren.

“We merken dat verschillende van onze punten in verkiezingsprogramma’s van sommige partijen opdoken. Maar we willen niet wachten tot het beleid al onze voorstellen uitvoert, we zijn tenslotte een denk- en een doetank. Het enthousiasme is groot om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het is onze bedoeling om de volgende zes jaar de punten uit ons eigen Manifest een voor een af te vinken.”

Rustpunten

Daarom voert GeKoro Herentals nu zijn eerste eigen voorstel uit: het Bankenplan. “Daarmee rollen we een netwerk van zitbanken uit in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Zo kunnen mensen die slecht ter been zijn onderweg even uitrusten, terwijl de bank een prima en ongedwongen plek is om mensen te ontmoeten. Daarom delen we de volgende weken samen met de Herentalse Milieuadviesraad een twintigtal gevelbanken uit aan geïnteresseerden. Voorwaarde is wel dat hun gevel grenst aan het openbaar domein”, zegt Vekemans.

Het gaat om inklapbare zitbanken die eenvoudig tegen een gevel te monteren zijn. Het houten zitvlak is ook makkelijk weg te nemen, waarna de draagsteunen tegen de gevel geplooid worden. Kandidaten moeten de constructie wel zelf tegen hun muur monteren.

De initiatiefnemers hopen dat de bank de buren aanzet om elkaar weer wat vaker op te zoeken voor een babbeltje of meer. “Ja, in zekere zin willen we terug naar de tijd dat de mensen met hun stoel op de stoep bij elkaar zaten. Niet uit nostalgie, maar gewoon omdat het dringend nodig is”, zegt Tim Vekemans.

Geïnteresseerde peters en meters van een gevelbank kunnen zich tot 15 december kandidaat stellen via een mail met hun motivatie en contactgegevens.

Mailen naar gekoroherentals@gmail.com