Na 17 jaar zijn de aanklachten in groot fraudeonderzoek tegen bouwbedrijf Cordeel wellicht verjaard.© TV Oost

Aanklachten van zwartwerk, witwas en verduistering tegen bouwgroep Cordeel zijn na zeventien jaar verjaard

Temse -

De raadkamer in Dendermonde heeft besloten dat na zeventien jaar alle aanklachten van zwartwerk, witwas en verduistering tegen bouwgroep Cordeel uit Temse, verjaard zijn. Filip Cordeel, de huidige CEO, belandde voor die feiten destijds nog in de cel.

Pieter Van Hecke

In juni van 2007 werd Filip Cordeel aangehouden in een onderzoek naar gigantische RSZ-fraude binnen de bouwsector. Hij belandde toen zelfs voor enkele weken in de cel. In die periode belandden nog een heleboel andere verdachten achter de tralies, waaronder ook het vermeende kopstuk J.D. uit Aalter. Hij zou het brein zijn achter een netwerk van illegale onderaannemers, met als doel voor Vlaamse bouwfirma’s de sociale zekerheidsbijdragen van honderden personeelsleden te ontduiken. Die bijdragen werden nooit betaald en de schaduwfirma’s werden keer op keer opgedoekt of gingen failliet voordat de sociale inspectie of RSZ onraad rook.

Vlaamse bouwbedrijven, waaronder bouwgroep Cordeel, zouden naar verluidt gretig gebruik gemaakt hebben van het systeem van de Aalterse zakenman om bij bouwprojecten een veel lagere prijs dan de concurrentie aan te bieden. Filip Cordeel, de eigenaar en CEO, zou echter altijd hebben volgehouden nooit te hebben geweten dat hun onderaannemers fraudeerden.

Gespaard van mogelijke veroordeling

Na zeventien jaar oordeelde de Dendermondse raadkamer dat alle vijftien aanklachten van zwartwerk, witwas en verduistering verjaard zijn. Dat schreef De Morgen vrijdag. De bouwgroep, die ondertussen actief is in zes Europese landen, 1.800 werknemers tewerkstelt en bijna 940 miljoen euro omzet draait, blijft zo gespaard van een mogelijke veroordeling.

De vraag stelt zich echter hoe zo’n grote zaak kan verjaren. “Volgens een bron die het dossier goed kent, heeft de verdediging het onderzoek zolang gerekt”, staat te lezen in De Morgen. Als het federaal parket niet in beroep gaat, gaan alle beklaagden vrijuit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER