Themabeeld© Shutterstock

Limburgse vrouw dient klacht in over adoptiefraude nadat Colombiaanse jongen zusje blijkt te hebben

Een Limburgse vrouw heeft een klacht tegen onbekenden over adoptiefraude ingediend nadat een Colombiaanse jongen die ze adopteerde nog een zusje bleek te hebben in zijn thuisland. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

fdb
Bron: Het Laatste Nieuws, BELGA

De vrouw in kwestie zou vorig najaar in Colombiaanse documenten in het adoptiedossier ontdekt hebben dat haar adoptiezoontje nog een zus had. De jongen zou voordien al af en toe naar zijn zus hebben verwezen, maar dat werd aanvankelijk afgedaan als fantasie. De moeder voelt zich nu bedrogen, omdat ze nooit de intentie had een broer en zus van elkaar te scheiden.

De adoptiemoeder diende in november al klacht in bij het Vlaams agentschap Opgroeien en stelt dat die klacht intussen ook als gegrond werd bestempeld, maar dat er verder niets mee gebeurde. De vrouw richt zich daarom nu tot het gerecht, om te weten te komen hoe de vork nu precies aan de steel zit. De klacht draait ook rond mogelijke schriftvervalsing.

Moeder ging niet in op uitnodiging tot gesprek

Na het onderzoek ging de adoptiemoeder echter niet in op een uitnodiging tot gesprek, stelt Opgroeien. “We hebben de klacht, die verschillende elementen had, zeer grondig onderzocht”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van het agentschap Opgroeien, in een reactie. “We hebben heel wat informatie verzameld en betrokkene uitgenodigd voor een gesprek om die informatie met haar te delen. Daar is ze echter nooit op ingegaan.” De vrouw zou vervolgens wel via openbaarheid van bestuur de informatie hebben opgevraagd, en is daarmee nu klaarblijkelijk naar het gerecht gestapt.

Het agentschap kan naar eigen zeggen niet verder ingaan op de inhoud van het dossier of het onderzoek, om privacyredenen en te meer omdat een minderjarig kind betrokken is. In het algemeen stelt Opgroeien wel dat het bij een klacht over mogelijke adoptiefraude “niet zou aarzelen om zelf naar het parket te stappen” indien er “elementen zouden wijzen op onregelmatigheden”.

Mede vanwege het Colombiaanse dossier laste Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) eind vorig jaar een “adoptiepauze” in. Daar komt echter in principe binnenkort een einde aan, ook voor adopties vanuit Colombia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER