© Tom Palmaers

Voeren houdt hart vast na extreme wateroverlast: “Situatie wordt mogelijk erger dan in 2021, bereid je voor op onmiddellijk vertrek”

Voeren -

De angst zit er goed in bij de bewoners van Voeren, waar de gemeentelijke fase van het rampenplan is afgekondigd. Vijf van de zes dorpen hadden vrijdagavond te kampen met wateroverlast. Groot zorgenkindje: de Berwijn. Die bleef nog stijgen. “De situatie wordt mogelijk erger dan in 2021, bereid je voor op onmiddellijk vertrek”, luidde het om 22.15 uur in een BE-Alert. In Luik werd even voor 23 uur het provinciaal urgentieplan afgekondigd.

mm, jpd

Door de aanhoudende regenval kwamen vanuit Voeren vrijdag in de vooravond de eerste berichten binnen van wateroverlast. Vanaf ongeveer 18 uur waren zowel de gemeentelijke diensten als de brandweer van Voeren, samen met versterking uit Hoeselt en Bilzen alles in het werk aan het stellen om het water uit de huizen te houden.

In eerste instantie situeerden de problemen zich rond de rivier de Veurs die buiten haar oevers was getreden. In Sint-Martens-Voeren en het gehucht Veurs was daardoor wateroverlast. Ook in het gehucht Schophem stonden de straten blank. De uren daarna ging het van kwaad naar erger.

LEES OOK. Inwoners Moelingen in nood: “Evacuatie is niet meer mogelijk, gelieve naar eerste verdieping van het huis te gaan”

© Tom Palmaers

Ook Sint-Pieters-Voeren, ’s Gravenvoeren en tenslotte ook Teuven kregen heel veel water te slikken. “De schrik zit er goed in bij de mensen. Waar het water al niet in de huizen is gestroomd, houden ze hun hart vast na de watersnood van juli 2021. Mensen staan allemaal buiten om te kijken hoe snel het water stijgt”, zegt een Voerenaar.

Iedereen hoopt dat de verbredingswerken die net na de watersnood van drie jaar geleden werden uitgevoerd, hun nut bewijzen.

Rond 20 uur was de toestand zo kritiek dat een gezin in Sint-Martens-Voeren moest worden geëvacueerd. De toegang naar het kerkdorp werd ook afgesloten. Intussen stond het water in enkele huizen al tot een halve meter hoog.

LEES OOK. Zware overstromingen na hevige regenval in Frankrijk, Duitsland en Italië: “Doet denken aan waterbom uit 2021”

© Tom Palmaers

Nog meer regen verwacht

Burgemeester Joris Gaens van Voeren om 21 uur: “De hulpdiensten en de gemeentelijke diensten zijn al uren aan het werk. Maar de toestand is ernstig, net als in onze buurgemeenten.” De gemeentelijke fase van het rampenplan is afgekondigd. “Er zijn al drie containers met zandzakjes gearriveerd die de mensen kunnen komen halen om zo het water uit de huizen proberen te houden.”

De schrik voor Moelingen en vooral de toestand van de Berwijn zit er goed in. Die bleef nog angstvallig stijgen. “Dit is een uitzonderlijke situatie voor Voeren. Dat vijf van de zes dorpen wateroverlast hebben is nog niet vaak gebeurd. Het gaat voor ons een lange nacht worden”, voorspelt een Voerenaar.

En dat blijkt helemaal na een bericht van BE-Alert even na 22 uur. Daarin is te lezen dat er nog meer regen wordt verwacht boven de gemeente Dalhem en de situatie mogelijk erger wordt dan in 2021. De hulpdiensten vragen ook om weg te blijven uit het rampgebied wanneer u er niet moet zijn.

© Tom Palmaers

100 liter per vierkante meter

Weerman Ruben Weytjens vertoeft momenteel als weerman op Extrema Outdoor, maar werd door de brandweer op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in Voeren. “Er is gigantisch veel neerslag gevallen in en rond Voeren. Regionaal viel er meer dan 100 liter/m². Gezien er de afgelopen periode al veel neerslag is gevallen en er nu stroomopwaarts nog een pak is bijgekomen, begrijp ik dat de situatie best zorgwekkend is.”

Maar Weytjens heeft ook ‘goed nieuws’. “Er is voorlopig geen nieuwe neerslag op komst. Pas morgen na 17 uur zouden er lokaal nieuwe buien kunnen vallen, maar het kan zijn dat Voeren daar van gespaard blijft.”

Provinciaal urgentieplan in Luik

In Luik werd het provinciaal urgentieplan afgekondigd. De rivier de Berwijn heeft het alarmniveau voor overstromingen bereikt, meldt de Waalse dienst hydrometrie vrijdagavond op zijn website.

De debieten in de zijrivieren van de Maas zijn sterk gestegen en zullen dat de komende uren blijven doen. De neerslagzone zou de regio verlaten tegen 23 uur. Het waterpeil zou dus wat moeten afnemen in het tweede deel van de nacht.

De Waalse dienst benadrukt dat de situatie samen met het KMI op de voet wordt opgevolgd. De overheidsdienst roept mensen ook op om voorzichtig te zijn in de buurt van waterlopen met verhoogde debieten.

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

In drie andere Franse regio’s is code oranje van kracht, omdat er rivieren dreigen te overstromen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin roept op X op tot “de grootste voorzichtigheid” en vraagt landgenoten in de getroffen regio’s op om alle instructies van de autoriteiten te respecteren.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het onweer veroorzaakt ook heel wat ondergelopen kelders en straten in Duitsland. In Saarland zijn op verschillende plekken wegen ondergelopen en onbegaanbaar geworden, meldt de Duitse omroep RTL. Ongeveer acht kilometer buiten Saarbrücken heeft een aardverschuiving een weg geblokkeerd.

Verschillende huizen moesten ontruimd worden vanwege overstromingsgevaar. In het dorp Fechingen moest een familie met een jong kind worden gered. Ze waren verrast door het snel opkomende water. In het gebied zijn honderden brandweerlieden actief. De Deutsche Wetterdienst heeft de hoogste weerwaarschuwing afgegeven in Saarland vanwege hevige regenval. Ook in de aangrenzende deelstaat Thüringen wordt gevreesd voor zware overstromingen.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het noorden van Italië is er eveneens wateroverlast in de steden Padua en Vicenza en staan verschillende dorpen blank. Brandweerlieden moesten bewoners evacueren met rubberbootjes, terwijl de gouverneur van de regio Veneto het fenomeen beschrijft als een “waterbom”.

© AFP

© AFP

© Tom Palmaers

Wateroverlast in Voeren.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Tom Palmaers

© Jean-Pierre Duijsens

Wateroverlast in Voeren.© Jean-Pierre Duijsens

© Jean-Pierre Duijsens

© Jean-Pierre Duijsens

© Jean-Pierre Duijsens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER