Direct naar artikelinhoud
Tv-tips23 mei 2018

De Volkskrant tv-selectie voor 23 mei 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Matt Damon in The Martian.

’t Schaep in Mokum, NPO 1, 17.05 uur

De kroning van koningin Beatrix gaat gepaard met krakersrellen die worden aangevoerd door Kootjes dochter Ellie. Lena sluit zich bij hen aan. Als het huis van Riek en Arie doelwit van de krakers blijkt te zijn, is de ellende compleet.

RE: Was Europa bewegt, Arte, 19.40 uur

Reportageserie waarin wordt ingezoomd op de persoonlijke verhalen achter krantenkoppen. Andrei Gîrleanu is ouderenverzorger in Moldavië. Geen gemakkelijke baan, want de vraag naar ouderenverzorgers is groot en er zijn weinig mensen die de taak op zich willen nemen.

Wild Russia, National Geographic, 20.00 uur

Een reis door het diverse Russische landschap, met zijn vulkanen, dorre woestijnen, hoge bergen, subtropische temperaturen en ijzige gebieden. Veel dieren in het Russisch poolgebied hebben het moeilijk door de extreme temperaturen en hongerige roofdieren.

Sophie Scholl – die letzten Tage (Marc Rothemund, 2005), Arte, 20.15-22.10 uur

Sophie Scholl, geboren in Ulm op 9 mei 1921, maakte als studente in München deel uit van de door haar broer Hans opgezette, uit katholieke kringen voortgekomen verzetsgroep Die weisse Rose. Met behulp van pamfletten probeerden ze de Duitse bevolking te overtuigen van de ware aard van het nazi-regime. Op 18 februari 1943 werden Sophie en Hans gearresteerd wegens het verspreiden van folders op de universiteit. Na een uitgebreid verhoor door de Gestapo-officier Robert Mohr werden Sophie en Hans Op 22 februari onthoofd. Sophie Scholl – die letzten Tage is een minutieuze film over de laatste zes dagen van Sophie's leven, met de verbale tweestrijd tussen de ervaren Gestapo-ondervrager en de jonge studente als hart. Een kamer met een tafel, twee stoelen en twee fantastische acteurs: Julia Jentsch (The Edukators, Der Untergang) als de breekbare en moedige Sophie, Alexander Held als de rechtlijnige Robert Mohr. Jentsch kreeg op het festival van Berlijn een Zilveren Beer voor haar rol en won een Gouden Lola, de Duitse equivalent van het Gouden Kalf. Rothemund, die in Berlijn werd bekroond voor zijn regie, gebruikte de transcripties van het Gestapo-verhoor, die in 1990 boven water kwamen in een Oost-Duits archief.

The Martian (Ridley Scott, 2015), Veronica, 20.30-23.20 uur

Tuinieren op Mars: nog eens andere koek dan de gruwelijke en dystopische SF-werelden die Ridley Scott in Alien (1979) en Blade Runner (1982) serveerde. In Scotts The Martian, naar de gelijknamige roman van Andy Weir, moet een expeditieteam op Mars spoorslags vertrekken wanneer een gigantische storm opsteekt. Bemanningslid Mark Watney (Matt Damon) lijkt daarbij te verongelukken en wordt door commandant Lewis (Jessica Chastain) voor dood achtergelaten. Nooit eerder voelde iemand zich zo alleen als Watney, wanneer hij de volgende ochtend ontwaakt en merkt dat zijn basisstation van alle communicatie met de aarde is afgesloten.

NASA was als adviserende instantie nauw betrokken bij The Martian, om de film zo accuraat mogelijk te maken.

Hoe te overleven, terwijl Watney's rantsoen beperkt is en de volgende NASA-missie pas over vier jaar zal landen? Gelukkig is Watney een ervaren botanicus, heeft hij een extreem optimistische inborst en barst hij van de briljante wetenschappelijke ideeën. 'I'm going to have to science the shit out of this', is de potentieel klassieke, nauwelijks smeuïg te vertalen oneliner waarmee hij zijn lot te lijf gaat. En dat begint dus bij het (onder Martiaanse omstandigheden) verbouwen van aardappelen, met zijn eigen excrementen als mest.

De plot van The Martian wordt nog veel nerdyer en vernuftiger wanneer NASA ontdekt dat haar doodverklaarde astronaut nog leeft, en alles op alles zet om Watney levend en wel terug naar de aarde te krijgen. Geen knappe kop die zich niet voor die reddingsoperatie wil inzetten, en zelfs internationale politieke tegenstellingen worden opgeschort om de film tot een (hopelijk) happy end te brengen. Intussen probeert Watney ondanks fikse tegenslagen de moed erin te houden, terwijl Damons lijf steeds tengerder wordt en zijn gezichtsbeharing steeds wilder. Op een gegeven moment lijkt hij een heuse Robinson Crusoe op Mars, wat sommige filmcritici deed vermoeden dat The Martian eigenlijk een officieuze remake van de sciencefictionfilm Robinson Crusoe on Mars (1964) is. Maar anders dan die gouwe ouwe, proberen Scott en scenarist Drew Goddard zo dicht mogelijk bij de wetenschappelijke realiteit te blijven als een Hollywood-blockbuster aankan. Dat maakt het ongewone The Martian niet alleen erg doordacht, maar ook nog eens bijzonder praatgraag – zeker voor een film over iemand die moederziel alleen is.

Volle zalen, NPO 2, 20.45 uur

Romana Vrede, die een Theo d’Or won, heeft een opmerkelijk levensverhaal. Als jonge vrouw sloot de actrice met Surinaamse roots zich aan bij de Jehova’s getuigen en had ze tegelijkertijd een bijbaantje als paaldanseres in een Rotterdamse nachtclub.

Tut’s secrets: Hidden treasures, National Geographic, 22.00 uur

Voor het eerst zijn alle ruim vijfduizend objecten uit het graf van Toetanchamon te zien. Het Grand Egyptian Museum, dat binnenkort zijn deuren opent, werpt een nieuw licht op het leven van de jonge koning. Was het masker van Toetanchamon eigenlijk wel voor hemzelf gemaakt?

2Doc: Hoofdvrouw, NPO 2, 22.55 uur

Toen Marijke 8 jaar oud was, verliet haar moeder het gezin om zich aan te sluiten bij een religieuze sekte en pleegde ze verschrikkelijke misdaden. Sindsdien heeft de nu 38-jarige Marijke haar niet meer gesproken. Hoe heeft het zo ver met haar moeder kunnen komen?