© RR

Jana (15) verliest driejarige strijd tegen kanker

Jana Geerts, het Puurse meisje dat aan leukemie leed en de jongste maanden veelvuldig in de pers kwam omwille van haar bucket list en de steun van vele BV's en heel Puurs en omstreken, is overleden. De tiener verloor afgelopen nacht de strijd tegen kanker.

Patrick Poppe

Jana kreeg in 2015 te horen dat ze leukemie had. Sindsdien vocht ze met veel moed tegen de verschrikkelijke ziekte: haar optimisme en doorzettingsvermogen waren werkelijk ongezien. Ondanks alles stond ze ook altijd de pers te woord.

Het ging ook even beter, maar vlak voor Nieuwjaar kreeg Jana opnieuw slecht nieuws. Ze bleek voor de derde keer hervallen en de kansen op genezing werden alsmaar kleiner en werden op den duur zelfs onbestaand.

Toch werd Jana er niet moedeloos van en bleef ze vechten omdat ze het leven te mooi vond. Bij haar strijd kreeg ze de steun van heel haar omgeving, van groot-Puurs én van bekend Vlaanderen. In februari werd het gezin bovendien nog geteisterd door een woningbrand.

Via benefiet-acties en crowdfunding gingen intussen velen aan de slag om haar bucket list af te werken. Zo ging Jana nog tafelen in een sterrenrestaurant, bezocht ze de opnamestudio’s van haar favoriete serie 'Familie', kreeg ze tal van BV's over de vloer zoals Dina Tersago, Sam Gooris, Kelly Pfaff, Niels Destadsbader, Stan van Samang en kreeg ze handtekeningen en videoboodschappen toegestuurd van Koen Wauters, Urbanus, Marco Borsato en meer.

Jana had eind vorige week nog een schriftelijk interview toegezegd, voor wat haar laatste interview zou worden, maar ze zei toen al dat het snel moest gebeuren want dat ze niet veel tijd meer had. Uiteindelijk heeft dat interview niet meer kunnen plaatsvinden.

15-jarige leukemiepatiënte wil wenslijst afwerken: “Overleven staat bovenaan mijn lijst”

© walt bosmans

Jana Geerts (15) uit Puurs krijgt een experimentele chemobehandeling. Haar familie en vrienden steunen haar door dik en dun en proberen het meisje zo veel mogelijk fijne momenten te bezorgen.

Jana Geerts lijdt al bijna drie jaar aan leukemie. Ze kreeg de ziekte toen ze 12 jaar was. Afgelopen zomer onderging ze een stamceltransplantatie waarna het een tijdje beter ging, maar eind vorig jaar kreeg ze te horen dat ze hervallen was. Haar ouders en vele sympathisanten hebben in enkele maanden tijd geld bijeen gebracht waardoor Jana enkele items op haar wenslijst kan afstrepen. Gisteren nam haar papa ­Peter haar mee voor een bijzondere dag. Jana werd opgehaald in haar favoriete auto, een Fiat 500, daarna ging het duo dineren in het sterrenrestaurant Pastorale in Reet. “Jana heeft enorm uitgekeken naar deze dag. We willen niet alleen op haar ziekte focussen”, zegt haar vader. “Momenteel zit ze in een grijze zone. Drie weken geleden kreeg ze een experimentele chemobehandeling, die nooit eerder op jongeren is gebruikt. We weten niet waar we ons aan moeten verwachten.”

Tintelingen

De bijwerkingen van de behandeling zijn duidelijk als ­Jana en haar papa aan het restaurant toekomen. Haar gezicht is gezwollen van de medicatie en ze heeft last van tintelingen in de benen. Haar vader moet haar tot aan de voordeur dragen. “Het is vervelend om zo afhankelijk te zijn”, zegt Jana. “Ik mis het om een normaal leven te hebben, naar school te gaan en me geen zorgen te hoeven maken. Ik breng mijn dagen al rustend door, kijk wat naar tv en ik knutsel veel. Mijn lieve vriendin Helena weet me wel altijd op te beuren, die is er altijd als ik haar nodig heb.”

Waarom ze een keer naar een sterrenrestaurant wou gaan? “Ik ben veel met eten bezig en mijn mama heeft een koksopleiding gevolgd. Thuis maken we vaak speciale culinaire gerechten”, legt ze uit. Het meisje houdt zich kranig. “Ik wil niet al te vaak aan de dood denken, daar heb ik soms nachtmerries van. Ik wil nu zo veel mogelijk genieten. Eind deze week weet ik wat de resultaten van mijn puncties zijn en dan kunnen we in april misschien overgaan tot een transplantatie van stamcellen of beenmerg. Het is afwachten of we op tijd een geschikte donor vinden.”

Handtekening van Dries Mertens

Ondertussen proberen haar ouders en vrienden haar zo veel mogelijk plezier te bezorgen. “We zijn aan een handtekeningenlijst van BV’s begonnen. We hebben er al zo’n honderd en ook enkele videoboodschappen van Jeroen Meus, Natalia en Marco Borsato. Recent heb ik ook de set van ­Familie bezocht”, aldus Jana. “Het liefst zou ik nog een handtekening willen van Dries Mertens”, lacht ze voorzichtig.

Haar vader vervolgt: “We hebben veel steun aan het UZ Gent. Verder trekken we ons op aan de hartverwarmende reacties.” Tijdens de dodentocht in Bornem hebben een aantal mensen zich gegroepeerd in ‘Walk for Jana’, om geld in te zamelen voor het kinderkankerfonds. Via de gelijknamige Facebookpagina kunnen wandelaars zich aanmelden.

Wie Jana wil helpen om nog meer dromen waar te maken, kan haar ­vader contacteren via het e-mailadres peter.geerts8@telenet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER