Direct naar artikelinhoud
Rijexamen

Verplichte EHBO-opleiding voor wie rijbewijs wil behalen in Brussel

Verplichte EHBO-opleiding voor wie rijbewijs wil behalen in Brussel
Beeld Photo News

Wie vanaf 1 november zijn rijbewijs wil behalen in Brussel, zal dat niet meer kunnen zonder eerst een verplichte EHBO-opleiding te volgen. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) vanmorgen bevestigd op Radio 1.

De verplichting voor automobilisten om een EHBO-opleiding te volgen, hing al langer in de lucht. In augustus keurde de Brusselse regering een hervorming van de rijopleiding en het rijexamen goed. Nu is ook duidelijk hoe de maatregel toegepast zal worden.

Leerling-bestuurders die vanaf 1 november hun praktisch rijexamen willen afleggen, zullen eerst een EHBO-attest moeten voorleggen. Dat kunnen ze behalen tijdens een van de 20.000 gratis opleidingen die het Rode Kruis jaarlijks zal organiseren. Je leert er niet alleen de basistechnieken van een hartmassage en hoe je bloedingen stelpt, maar ook hoe je correct de hulpdiensten verwittigt.

De verplichting om een EHBO-cursus te volgen, geldt voorlopig enkel in Brussel. Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) is niet van plan het project uit te breiden naar Vlaanderen. Wel wordt er van de zogenoemde terugkomdag gebruik gemaakt om enkele vaardigheden te integreren, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout aan Het Laatste Nieuws. De terugkomdag is een extra lesdag voor beginnende chauffeurs, negen maanden nadat ze hun rijbewijs behaald hebben. "Tijdens deze opleiding worden ook enkele EHBO-technieken aangeleerd."