Labour-leider Keir Starmer beschouwt de “seismische overwinning” in Blackpool South als de belangrijkste verkiezingsuitslag.© EPA-EFE

Labour op winst bij lokale verkiezingen in Engeland en Wales

De sociaaldemocratische Labourpartij wint en de Conservatieve Partij verliest fors. Dat is het voorlopige resultaat van de lokale verkiezingen in 107 gemeenten in Engeland en Wales, aldus de Britse openbare omroep BBC.

mtm
Bron: BELGA

Een op de drie gemeenten heeft de stemmen al geteld, waaruit blijkt dat oppositiepartij Labour er goed voor staat. De overige resultaten worden vrijdag en zaterdag verwacht. Er wordt ook nog gewacht op de uitslagen van de burgemeestersverkiezingen in onder meer Londen, Manchester en Liverpool. De verwachting is dat Sadiq Khan van Labour in de hoofdstad voor de derde keer wordt verkozen als burgemeester.

Labour won de parlementaire zetel bij de tussentijdse verkiezing in het noordwesten van Engeland, in Blackpool South. Die zetel kwam vrij toen de Conservatieve parlementariër die hem bezette, opstapte wegens een schandaal. Chris Webb van Labour heeft de verkiezing met 10.825 stemmen gewonnen, de kandidaat van de Conservatieven kreeg 3.218 stemmen.

De ‘zwenking’ van Tories naar Labour bedroeg meer dan 26 procent. Dat is de derde grootste ommezwaai bij een tussentijdse verkiezing in de naoorlogse geschiedenis.

Labour-leider Keir Starmer beschouwt de “seismische overwinning” in Blackpool South als de belangrijkste verkiezingsuitslag. “Dit is de enige verkiezing waar kiezers de mogelijkheid hadden om Rishi Sunaks Conservatieven rechtstreeks een bericht te sturen en die boodschap is een overweldigende stem voor verandering”, aldus de oppositieleider.

Als de Conservatieve Partij de komende dagen als grote verliezer uit de bus komt, staat het leiderschap van de Britse premier Rishi Sunak op het spel. Eind dit jaar vinden namelijk waarschijnlijk ook nog parlementsverkiezingen plaats. Sunaks partij zal bij die stembusgang volgens huidige peilingen na veertien jaar weer verliezen van Labour. Bij de parlementsverkiezingen in 2021 stond de Conservatieve Partij, toen onder leiding van Boris Johnson, juist op het hoogtepunt van haar populariteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer