© REUTERS

Sinn Féin-leider Gerry Adams stapt na bijna 35 jaar op als partijvoorzitter

De leider van de katholieke Sinn Féin-partij in Ierland, Gerry Adams, zal zich in 2018, na meer dan 30 jaar, terugtrekken als partijleider. Hij zal geen kandidaat meer zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Dat zei de 69-jarige politicus zaterdag, na een bericht van nieuwsagentschap PA op een partijdag in Dublin.

adm

“Leiding geven houdt in dat je weet wanneer het moment gekomen is voor een wissel. En dat moment is nu”, zie Adams. Op een partijcongres volgend jaar wordt een opvolger gekozen.

Getuigen zeggen dat Adams vroeger tot de top van de gewapende, ondergrondse organisatie IRA behoorde. Hijzelf ontkent dat. Later was hij de drijvende kracht achter de ontwapening ervan. Verschillende keren is hij verkozen in het Britse lagerhuis, maar uit protest zetelde hij er nooit. Ook zat hij in het Ierse parlement.

Adams was een van de belangrijke architecten van het Goedevrijdagakkoord, dat in 1998 een machtsdeling tussen katholieken en protestanten vastlegde en daarmee grotendeels een einde maakte aan het Noord-Ierse conflict. Hoofddoel van Sinn Féin is om de opdeling van Ierland te beëindigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer