Honderdtal sites geblokkeerd omdat ze illegaal voetbalwedstrijden toonden

Afgelopen weekend hebben de telecombedrijven in ons land een kleine 100 websites geblokkeerd omdat ze illegaal wedstrijden uit het Belgische voetbal streamden. Volgens De Tijd is het de eerste keer dat dat gebeurt.

Een primeur was het voor Telenet, Proximus en Orange Belgium/VOO afgelopen weekend: na een gerechtelijk vonnis blokkeerden ze een honderdtal sites die illegaal sportwedstrijden livestreamden. De klacht was ingediend door Eleven/DAZN, het bedrijf dat de rechten heeft gekocht op het Belgische voetbal.

"Die sites hacken het signaal van de wedstrijden en zenden het dan illegaal uit. De Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel heeft nu in een vonnis beslist dat dat niet kan", legt Bart Boone van Telenet uit. 

Als zulke sites geblokkeerd worden, wil dat zeggen dat ze vanuit ons land niet meer toegankelijk zijn. "Uiteraard zijn er nog wel meer van dat soort sites", geeft de woordvoerder toe. "Dus ik denk dat we in de toekomst verder moeten bekijken hoe we daartegen kunnen optreden. Er is nu een eerste aanzet gegeven, we zullen zien hoe dit nu verder gaat."

"Het probleem van die illegale streaming is niet nieuw", vertelt Boone, "en ook sportwedstrijden ontsnappen er dus duidelijk niet aan. Daarom roepen we alle overheden en regulatoren op om die illegale praktijken verder te blijven bestrijden. Het kan niet de bedoeling zijn om elke keer naar de rechtbank te moeten stappen, er zijn extra maatregelen nodig."

Meest gelezen