Een sfeerbeeld van de vorige editie van de Beiaardcantus in 2022.© Jan Van der Perre

Antwerpse studenten zetten keel open tijdens vijfde Beiaardcantus

Antwerpen -

Antwerpse studenten zetten donderdag hun keel open tijdens de vijfde Beiaardcantus. 1.500 studenten zullen de ziel uit hun lijf zingen op de Groenplaats. De opbrengst gaat naar Punt vzw, dat opgericht werd ter nagedachtenis van Julie van Espen.

Niels Delport

De vijfde editie van de Beiaardcantus wordt georganiseerd door Beiaardcantus vzw, in samenwerking met zes studentenverenigingen van de Universiteit Antwerpen: Kinesia, Lingua, PSW, UFKA, Wikings-NSK en Unifac. Dit jaar kregen de verenigingen groen licht om het aantal studenten op de cantus naar 1.500 te verhogen.

Zoals elk jaar wordt de Beiaardcantus in goede banen geleid door een orkest én een BV. Dit jaar is dat comedian en oud-preses van studentenvereniging Wikings Michael Van Peel. Dit jaar zal de beiaard opnieuw aanwezig zijn. Tijdens de vorige editie in 2022 was hij afwezig, want de klokken waren toen ingepakt door de renovatiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

“Er komen steeds meer mensen naar cantussen zonder alcohol te drinken”

Organisatie Beiaardcantus

Om 16 uur zullen de 1.500 studenten in de schaduw van de kathedraal toestromen op de Groenplaats. Daarna zet Michael van Peel om iets na 17 uur het evenement officieel in met het Io Vivat. Dat is het openingslied en een van de vele gebruiken die deze traditie kent. De tickets voor het evenement waren in zes uur uitverkocht.

Hoewel het hoofddoel van een cantus is om een gevoel van verbondenheid te creëren door samen te zingen, wordt een cantus ook snel gelinkt aan de consumptie van bier. “Toch komen steeds meer mensen naar cantussen zonder alcohol te drinken”, aldus de organisatie. De organisatoren maken er daarom een punt van dat de traditie openstaat voor vernieuwing, maar dat ze verbondenheid hoog in het vaandel blijven dragen.

De opbrengst van de Beiaardcantus gaat ook deze editie naar een goed doel. Dit jaar is dat Punt vzw, een organisatie die opgericht werd ter nagedachtenis van de Antwerpse studente Julie Van Espen. De vzw biedt hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld en voor hun omgeving. Daarnaast sensibiliseren ze over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

LEES OOK. 1.200 studenten vieren Beiaardcantus op de Groenplaats, zonder beiaard: “We hebben dat helemaal niet nodig”

© Jan Van der Perre

© WAS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners