Mars tegen Marrakech gaat toch door, ondanks verbod: 'Wij hebben het recht mening te uiten’

Een eerdere betoging van de NSV in maart (archiefbeeld) © fvv

De voor zondag geplande ‘Mars tegen Marrakech’ in Brussel gaat toch door, ondanks het verbod van stad en gewest. Dat laat de organisator weten aan Belga. De organisatoren bekijken of ze het verbod tot betogen kunnen aanvechten bij de Raad van State. Indien het verbod bevestigd wordt, zal de politie alles doen om het verbod te laten respecteren, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

pvm, es

Verschillende rechtse groeperingen hadden een aanvraag ingediend om zondag een ‘Mars tegen Marrakech’ te houden. Minister-president van Brussel Rudi Vervoort (PS) en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) lieten woensdag echter weten dat de mars niet mag doorgaan op hun grondgebied. Ze maken zich zorgen over de openbare orde.

De organisatoren lieten woensdag al weten zich niet neer te leggen bij die beslissing. De organisatoren bekeken of het mogelijk was om een spoedprocedure op te starten bij de Raad Van State. Nu maken ze bekend dat ze ondanks het verbod toch op straat zullen komen.

‘Wij baseren ons op het recht van vergaderen en het recht van vrije meningsuiting’, zegt Filip Brusselmans, preses van KVHV Antwerpen en organisator van de Mars tegen Marrakech. 'Het is de bedoeling om geweldloos te betogen. We zijn niet uit op een confrontatie met de politie.’

Raad van State

Achter de Mars tegen Marrakech zitten verschillende rechtse en extreemrechtse verenigingen, waaronder studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

Burgemeester Close en minister-president Vervoort verboden de betoging ‘op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene'. Daaruit moet blijken dat de manifestatie zich ook naar andere politeszones kan verspreiden.

‘We zijn in overleg met onze advocaten om een spoedprocedure te starten bij de Raad van State, om alsnog het recht te krijgen om te betogen’, zegt Brusselmans donderdagvoormiddag aan Belga. ‘We moeten daarvoor wel nog de precieze teksten van Close en Vervoort krijgen. Tot nu hebben we van hen alleen een reactie gekregen via de media.’

Bussen ingelegd

Volgens Brusselmans zullen zondagochtend vanuit zes centrumsteden bussen met betogers naar Brussel vertrekken. ‘De deelnemers aan deze betoging zijn de mensen die het slachtoffer zullen worden van dat Migratiepact van Marrakech’, zegt Brusselmans. ‘Zij hebben het recht hun mening te uiten op straat.’

Zal dat met het huidige verbod niet uitdraaien op geweld? ‘We zijn niet uit op een confrontatie met de politie’, herhaalt de organisator van de mars. ‘Wij zullen geweldloos betogen.’

‘Wij hebben bovendien onze eigen ordediensten, zoals de Verbondswacht van het KVHV, NSV en leden van Schild en Vrienden en Voorpost die al vaker manifestaties hebben begeleid’, zegt Brusselmans.

Politie

'De organisatoren van de Mars tegen Marrakesh hebben het recht om het verbod tot betoging aanstaande zondag aan te vechten bij de Raad van State, maar als het bevestigd wordt zullen de politiediensten alles doen om het verbod te laten respecteren', zei Brussels minister-president Rudi Vervoort donderdag na afloop van de ministerraad.

Vervoort namhet besluit om elke betoging op het grondgebied van het Brussels gewest op zondag 16 december te verbieden. Hij herhaalde dat dit gebeurde op basis van informatie van de politiediensten. Hij wees er ook op dat op sociale media berichten circuleerden dat ook extremisten en hooligans zich bij de betoging zouden aansluiten.

Daarom was er voor hem een risico voor de openbare orde. Dat staat los van de vrijheid van meningsuiting, die de organisatoren inroepen. 'Bovendien hebben we in Brussel al genoeg betogingen. Dat vraagt veel van de Brusselse politie', zei de minister-president.

Wat gebeurt er als de betoging toch doorgaat? 'De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen hebben uit te voeren', zei Vervoort, die er op wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.

Hij wijst erop dat de organisatoren alle recht hebben om het besluit aan te vechten bij de Raad van State. 'We leven in een rechtsstaat'. Op vragen of de omschrijving 'bruine mars' goed gekozen was, wilde hij geen commentaar kwijt.