Direct naar artikelinhoud
NieuwsBeker van België vrouwen

Club YLA wint bekerfinale op veld van OH Leuven en pakt eerste prijs in clubhistorie

Club YLA wint bekerfinale op veld van OH Leuven en pakt eerste prijs in clubhistorie
Beeld Photo News

Club YLA heeft de Beker van België in het vrouwenvoetbal op zijn naam geschreven. De Brugse vrouwen wonnen de finale op het veld van OH Leuven na strafschoppen (4-2). Na 90 en 120 minuten was de stand 1-1. Het is voor de vrouwen van Club Brugge de eerste trofee in de clubgeschiedenis.

OH Leuven begon het best aan de partij en kwam in de toegevoegde tijd van de eerste helft op voorsprong dankzij een afgeweken schot van Saar Janssen. Club YLA bleef strijdvaardig en maakte op het uur gelijk. Caitlin Lievens strafte defensief geblunder van de thuisploeg af. Die 1-1 bleef op het bord tot het einde van de wedstrijd, dus moesten er verlengingen aan te pas komen om een winnaar aan te duiden.

In dat extra half uur kon geen van beide ploegen de doorbraak forceren. De bekerfinale zou dus beslist worden door een penaltyreeks. Leuvenaars Nikée van Dijk en Zenia Mertens trapten hun elfmeter veel te zwak, de Brugse doelvrouw Covent kon hun inzet makkelijk tegenhouden. Rania Boutiebi trapte de beslissende strafschop voor blauw-zwart tegen de netten.

De bekerzege is zonder twijfel verdiend. Club YLA bereikte de finale dankzij een 1-0-zege, na verlengingen, in de halve finales tegen AA Gent Ladies. Het had eerder ook al titelverdediger Standard en Racing Genk Ladies uitgeschakeld.

OH Leuven had in de halve finales met ruime 0-7-cijfers de maat genomen van Zulte Waregem. In de achtste finales werd met 2-3, na verlengingen, gewonnen van Anderlecht.

In de Lotto Super League zijn de play-offs intussen volop aan de gang. Anderlecht leidt daarin voorlopig met 35 punten. OH Leuven volgt met evenveel punten als tweede. Ook Standard (33 ptn) is nog niet uitgeteld voor de titel. Dat is wel het geval voor Club YLA. Dat volgt als vijfde, met 18 punten. Club kon in de play-offs in zes wedstrijden nog niet winnen.