© Norman Stier/Vendula Meissner-Hylanova

Wolvin verorbert reeën en hazen tijdens tocht naar Leopoldsburg

De jonge Duitse wolvin Naya loopt nog in Limburg rond. Dat heeft ze zelf verklapt via een zendertje. In november 2016 kreeg de grote welp een halsband met gps van een Duitse onderzoeker. Professor Norman Stier van de universiteit van Dresden doopte haar tot Naya en volgt haar nu op de voet. Op 3 januari stak de Duitse wolvin de Nederlandse grens over in Lozen, deelgemeente van Bocholt. Naya leeft al twee weken in Limburg.

Marij WYERS

Blijkbaar heeft Naya het hier naar haar zin. Haar laatste gps-signaal aan de professor komt nog uit Limburg. De exacte locatie is niet bekendgemaakt om het gedrag en leven van de wolvin niet te verstoren.

Eind vorige week verbleef ze op het militair domein op de grens van Leopoldsburg en Koersel (Beringen). Ze liep onze provincie binnen via het natuurgebied Lozerheide in Bocholt nadat ze enkele dagen vertoefde in het gelijknamige natuurdomein aan de andere kant van de grens in Budel. De onderzoekers ontvingen ook signalen vanuit het moerasgebied bij Budel-Dorplein en in de natuur van Weerter- en Budelerbergen.

Rivieren

Wolven zijn prima zwemmers maar in veel gevallen nemen ze ook bruggen. Naya heeft alleszins heel wat waterlopen overgestoken. Op 28 december steekt ze de Rijn over in Nederland en rent ze door het Nationaal Park de Maasduinen in Nederlands-Limburg. Op 30 december geraakt ze over de Maas en daarna passeert ze de Zuid-Willemsvaart.

Ook de drukke Nederlandse snelweg A2 heeft Naya zonder kleerscheuren overgestoken. De wolvin heeft zo’n 500 kilometer afgelegd vanuit haar geboorteroede in Mecklenburg-Vorpommern in het noordoosten van Duitsland. De universiteit van Wageningen kreeg op 19 december het bericht dat Naya in Nederland liep. De verblijfplaatsen en de route van de wolvin worden nauwkeurig in kaart gebracht. Nederlander Hugh Jansman heeft enkele plekken onderzocht waar Naya verbleef. De onderzoeker stelde vast dat ze natuurlijke prooien at. Hij vond restanten van een ree, en van haasachtigen. Onderzocht wordt of Naya ook schapen doodde. Monsters van schapen zijn in een labo voor onderzoek.

Wetenschappers analyseren de route tot in detail om inzicht te krijgen in het activiteitenpatroon en terreingebruik. Ze bekijken ook welke barrières ze overwon. Verder kijken ze waar Naya overdag rustte en wat ze allemaal verorberde tijdens haar tocht.