Luister naar

Voor Putins Rusland is de krimp begonnen

Nieuws
Het inwoneraantal van Rusland is sinds begin dit jaar aan het dalen, meldt het Russische bureau voor de statistiek Rosstat.
Jan van Benthem Jan van Benthem
zaterdag 22 september 2018 om 03:00

Moskou

In het nieuwe halfjaarrapport staat dat er in juli dit jaar 91.900 minder Russen waren dan begin januari. Het is de eerste concrete daling van de bevolking in bijna tien jaar, schrijft de Moscow Times.

Er was na de crisis van de jaren negentig al een eerdere daling, maar president Putin heeft verschillende maatregelen genomen om de Russen aan te moedigen, meer baby’s te krijgen. In de campagne, voor de verkiezingen van afgelopen maart beloofde de regering de komende drie jaar ongeveer acht miljard euro te zullen besteden om gezinnen met kinderen te steunen. In januari dit jaar meldde Rosstat dat in 2017 er een sterke daling van het aantal geboorten was. Vergeleken met 2016 werden er in 2017 203.400 minder kinderen geboren, een afname van 10,7 procent.

Putin probeert de daling tegen te gaan met contante bijdragen en subsidies voor hypotheken voor startende en groeiende gezinnen, meldde de Moscow Timesal begin dit jaar. Maar de crisis in Rusland van de jaren negentig werkt nu door. Ook toen werden er minder kinderen geboren, zodat er nu minder jonge ouders zijn terwijl het aantal sterfgevallen door de vergrijzing toeneemt.

staatsburgerschap

De Verenigde Naties rapporteerden onlangs nog te verwachten dat over dertig jaar de bevolking van Rusland – met nu ongeveer 142 miljoen mensen – met elf miljoen mensen zal zijn gekrompen. Ook de verstrekking in de eerste helft van dit jaar van het Russische staatsburgerschap aan ruim 126.000 Russen buiten Rusland zelf (vooral in Oost-Oekraïne, Wit-Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken) die TASS begin deze week meldde, kan de krimp niet opvangen.

Het is niet het enige langetermijnprobleem van Rusland. De Russische minister van Energie, Alexander Novak, waarschuwde eerder deze week dat de Russische olieproductie over drie jaar zijn maximum zal hebben bereikt, zo meldde Interfax.

Binnen twee decennia dreigt de helft van de huidige productiecapaciteit te verdwijnen. Vanaf 2022 zullen volgens hem de staatsinkomsten uit de olieproductie gaan dalen. Veel van de Russische staatsinkomsten komen van de olie- en gasexport. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.