Augusto Alves Da Silva Neto speelde zeven jaar in de jeugd bij Antwerp en maakte drie seizoenen het mooie weer bij Union.© GMAX AGENCY

Augusto speelde voor zowel Antwerp als Union: “Van mij mogen ze allebei winnen”

“Zeven jaar in de jeugd bij Antwerp en drie mooie jaren bij Union.” Augusto Alves Da Silva Neto (40) kan niet kiezen als we hem vragen wie de beker gaat winnen. Beide clubs hebben een speciaal plaatsje bij de Braziliaans-Belgische aanvaller.

Dries Van Thielen

“Vraag mij echt niet om te kiezen. In België zijn er drie clubs waar ik een heel warm gevoel aan overhoud”, zegt de Braziliaanse Belg. “Antwerp, da’s echt mijn ploeg, maar ook Union en Beveren hebben een speciaal plekje bij mij.”

Het is bij Beveren dat Augusto zijn sportieve hoogtepunten beleefde: twee jaar lang draaide hij er mee op het allerhoogste niveau, goed voor zeven doelpunten.

Derby’s met Union

Maar zijn eerste voetbalstapjes zette hij in het rood en wit. “Zeven jaar lang speelde ik in de jeugd van Antwerp. Dat was in de jaren negentig nog niet de club die het nu is. Er was amper doorstroming vanuit de jeugd. Uit mijn lichting ben ik bijvoorbeeld een van de weinigen die uiteindelijk nog in eerste en tweede klasse speelden, wat op zich al vreemd genoeg is. Maar het heeft bij mij altijd een warm gevoel nagelaten.”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Na zijn jeugdjaren bij Antwerp verkaste Augusto, roepnaam ‘Gust’, onder meer naar Berchem Sport, Turnhout, Cappellen (waar hij topschutter werd) en Sint-Niklaas. In 2015 kwam hij bij Union terecht. “Ik was redelijk snel verkocht. Wat een supporters! Wat een stadion! Maar na één seizoen verhuisden we voor onze thuismatchen naar de Heizel omdat ze het Marienstadion volledig moesten renoveren. Daar hebben we echt een paar zeer schone derby’s uitgevochten tegen RWDM en Tubeke.”

Maar de mooiste matchen? “Dat waren wel de play-offs om te promoveren naar eerste klasse: Sint-Truiden, KV Mechelen, Standard en Beveren.” Uitgerekend tegen Beveren pikte Augusto zijn goaltje mee, maar promoveren zat er op dat moment nog niet in.

SC Duffel naar eerste provinciale?

Na Union verkaste Neto naar Lierse Kempenzonen om via Berlaar-Heikant bij zijn huidige club SC Duffel (voorlopig nog tweede provinciale) uit te komen. En die club speelt net donderdag, op hetzelfde tijdstip als Antwerp en Union, een belangrijke derby in de eindronde tegen KFC Broechem. Daarom moet de Braziliaan ook de bekerfinale zelf missen.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Maar aan stoppen denkt de ondertussen 40-jarige aanvaller niet. Hoeft ook niet: vorige week viel hij in én scoorde hij twee keer, goed voor de volgende ronde in de eindronde van 2de provinciale. “Ja, soms gaan ze nog goed binnen. Al loopt het dit seizoen niet perfect. Door wat blessures kon ik niet altijd mijn steentje bijdragen, al hoop ik nu in de eindronde van waarde te zijn. Op de blessures na blijf ik mij ook goed voelen. En een seizoentje erbij? Daar zeg ik op dit moment geen nee tegen”, knipoogt Augusto.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen