Lefevere na vertrek Terpstra: “Het is niet dat ik niet wou betalen. Ik heb gewoon het geld niet”

© BELGA

Patrick Lefevere verliest niet graag. Niet in de koers, niet naast de koers. De CEO van Quick Step Floors verliest na een intense samenwerking van acht jaar en grote successen Niki Terpstra. De Nederlander kiest op zijn 34ste voor het geld en trekt naar het Franse Direct Énergie. “Het is niet dat ik niet wou betalen. Ik heb gewoon het geld niet.”

Bram Vandecapelle

“Een arrogante klootzak voor sommigen uit de buitenwereld, maar in de ploeg was Niki doodgraag gezien. Hij zorgde voor sfeer, hij motiveerde. Dit is een groot verlies”, liet Patrick Lefevere gisteren weten vanuit de vipzone in Ardooie. In de namiddag had de Franse pro-continentale ploeg Direct Énergie bekendgemaakt dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor twee jaar bij hen gaat rijden (lees meer). Van rancune is bij Lefevere geen sprake. “Ik moet zeggen dat ik enorm veel respect heb voor Niki, omdat hij zo lang heeft gewacht op mij. Maar we zijn nu 15 augustus. Als je als renner van dat kaliber nog lang wacht, riskeer je tussen twee stoelen te vallen. Ik heb het geld niet. Het was ook niet een beetje te weinig, er was helemaal niets over van budget.”

De keuze van Terpstra voor Direct Énergie is verrassend te noemen. Geen World Tour-ploeg. Geen zekerheid over startrecht in de klassiekers. Enkel Franstaligen in de selectie. Terpstra is van plan snel een cursus Frans te volgen en mag nog twee Nederlandstalige renners meenemen, maar dit is duidelijk een financiële keuze. Terpstra wil na zijn wonderseizoen met zeges in de Ronde van Vlaanderen en E3 Harelbeke nog één keer cashen. Op je 34ste staan de ploegen ook niet in de rij. Het was ofwel nog langer wachten op een geldzoekende Lefevere, ofwel veel moeten inleveren. “Hij heeft een nieuw huis, twee kinderen, prachtige gast. Ik kan hem niks kwalijk nemen. Ook al doet dit voor mij veel pijn”, aldus nog Lefevere.

Nu is het aan Lampaert

Lefevere blijft achter met een sportieve aderlating in de klassiekers. “We zullen dat proberen op te vangen met een natuurlijke opvolging. De weg is nu vrij voor Yves Lampaert om een stap hogerop te zetten. Het is aan Yves om te bewijzen dat hij klaar is voor het kopmanschap en dat hij ook in de topkoersen resultaten kan behalen.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen