Duizend vrouwen gezocht die vagina ter beschikking willen stellen van de wetenschap

Themabeeld.© Shutterstock

De Universiteit Antwerpen zoekt duizend vrouwen die een vaginale swab willen nemen. Het gaat over een onderzoek rond bacteriën in de vagina. Een vorige fase met 200 deelnemers was een groot succes. “Dat leidde tot grote doorbraken en zelfs internationale prijzen”, zegt professor Sarah Lebeer.

blg, scl
Bron: BELGA

Al decennia zijn er geen echte doorbraken om typisch vrouwelijke aandoeningen te behandelen. Daarom werd vier jaar geleden het Isala-project gelanceerd, vernoemd naar Isala van Diest, de eerste vrouwelijke arts in België. Toen zocht de Antwerpse universiteit 200 vrouwen die een vaginale swab wilden nemen voor een burgerwetenschapsproject rond bacteriën - in dit geval bekend als het vaginale microbioom. 

LEES OOK. Kun je je vagina gezonder maken? “Wat je eet, maakt een verschil”

Tot grote verrassing van de onderzoekers schreven op een week tijd meer dan 6.000 vrouwen zich in. Isala was het grootste onderzoek in zijn soort ter wereld, met projecten in twintig landen. “Dat leidde tot heel wat internationale prijzen en erkenning, en tot grote doorbraken”, zegt professor Sarah Lebeer (UA). “Nu starten we een nieuwe fase en kunnen vrouwen zich opnieuw inschrijven.”

Voeding en anticonceptie

Nieuwe deelneemsters kunnen testen welke interventies een mogelijk effect hebben op de bacteriën in hun vagina. “De ideeën voor deze interventies komen uit de eerste onderzoeksfase”, gaat Lebeer verder. “In die fase vonden we interessante linken met bepaalde levensstijlfactoren zoals voeding, anticonceptie, menstruatieproducten, hormonale cyclusveranderingen en familiebanden. Nu willen we daar actief bewijs voor vinden.” 

Daarnaast doet Isala onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe therapieën. De universiteit zoekt ook vrijwilligsters om verschillende menstruatieproducten te testen. “Uniek aan het Isala-burgerwetenschapsproject is dat je achteraf je persoonlijke resultaat krijgt”, besluit Lebeer. “De onderzoekers vertellen je over alle interessante bevindingen op een interactieve manier.”

LEES OOK. UITGEVOGELD. Geurtjes, slijm en ongewenste droogte: hoe gezond is de Vlaamse vagina?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer