Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

Laat handelsoorlog zich ook in de supermarkt voelen?

A bottle of Jack Daniels is shown for sale among other brands in the liquor section of a food market in Encinitas, California, U.S., June 6, 2018. Picture taken June 6, 2018. REUTERS/Mike BlakeBeeld REUTERS

Europa slaat terug in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Een hele reeks Amerikaanse producten worden vanaf nu extra belast. Maar zullen we dat economisch wapengekletter ook in onze portemonnee voelen?

Het was de Amerikaanse president Trump die het eerste schot loste door extra taksen te heffen op Europees staal en aluminium. Europa vuurt nu terug met importheffingen op een hele lijst Amerikaanse producten.

Op onder andere pindanoten, rijst, sinaasappelsap, jeansbroeken, bourbon en motorfietsen van Amerikaanse makelij wordt voortaan een belastingstarief van 25 procent toegepast. De maatregel moet zo'n 2,8 miljard euro in de Europese kas brengen. Maar de totale schade van Trumps extra heffingen op staal en aluminium loopt ondertussen op tot 6,4 miljard, zo becijferde de Europese Commissie. De kans is dus groot dat er binnenkort nog meer Amerikaanse producten extra belast worden.

Gevolgen voor de portemonnee?

Maar zullen we dat ook aan de prijzen in de winkel merken? Van prijsverhogingen is in de Belgische supermarkten voorlopig geen sprake. "De prijs van een product wordt door veel meer factoren dan enkel de importtaksen bepaald", legt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour België, uit. Bovendien staan op de bewuste lijst vooral grondstoffen en onafgewerkte producten. Die maken slechts een klein deel uit van het uiteindelijke product zoals het in de winkelrekken belandt.

Het is niet omdat een product plots duurder wordt dat een leverancier dat prijsverschil ook meteen aan ons doorrekent
Baptiste Van OutryveCarrefour

Bovendien kan een producent ook beslissen om zijn grondstoffen voortaan uit een andere land dan de VS te gaan halen. En dan hebben de leveranciers nog hun rol te spelen. "Het is niet omdat een product plots duurder wordt dat een leverancier dat prijsverschil ook meteen aan ons doorrekent", zegt Van Outryve. "Dat soort zaken zijn onderwerp van individuele onderhandelingen met de leveranciers in kwestie."

Een voorraadje bourbon in de kelder

Voor producten met rechtstreekse heffingen, zoals Harley Davidsons of bourbon, zou er wel een prijsverhoging kunnen zijn. "Sommige liefhebbers zullen hun voorzorgen genomen hebben en een voorraadje hebben ingeslagen van hun favoriete bourbon," zegt retailexpert Stefan Van Rompaey. "Of ze zullen naar alternatieven grijpen. Wanneer een product twintig procent duurder wordt, is merkentrouw snel relatief. En er zijn natuurlijk veel lekkere whisky's die niet uit de VS komen. Meer in het algemeen is het erg moeilijk om de impact op de prijzen nu al in te schatten." Professor Paul De Grauwe (London School of Economics) wijst eveneens op de uitwijkmogelijkheden. "Als je Harley duurder wordt, kan je ook nog steeds een Japanse motorfiets kopen.

Onze vrees is dat er nu tegenmaatregelen zullen komen
FEVIA

Ook bij FEVIA, de federatie van Belgische voedingssector gaan ze van uit dat de nieuwe importheffingen een heel beperkte impact zullen hebben. "Onze vrees is dat er nu tegenmaatregelen zullen komen. Stel dat de VS bier, chocolade of koekjes extra gaat belasten dan zou dat de groei van onze sector enorm beperken."

Waarschuwing via Twitter

Trump blijft intussen niet bij de pakken zitten. De Amerikaanse president waarschuwde -uiteraard via Twitter- dat hij de invoerheffingen op Europese auto's gaat optrekken tot twintig procent, terwijl die heffing nu amper 2,5 procent bedraagt. Het is echter niet de eerste keer dat hij de Europese auto-industrie viseert. In maart kondigde hij al hetzelfde aan, maar concrete maatregelen bleven toen uit.

Twitter bericht wordt geladen...

De Grauwe relativeert vooral de nieuwe invoerheffingen. "De invoerheffing gaat uiteindelijk maar over een procent van de Amerikaanse invoer in Europa", zegt de econoom. "En slechts op 0,1 procent van alle producten die we invoeren. De impact voor ons is dus heel klein. Wat Europa invoert uit de VS zijn bovendien voornamelijk landbouwproducten zoals maïs, dus voor de gewone Europeaan is dat niet zo belangrijk. Al is een verdere escalatie van de handelsoorlog natuurlijk wel gevaarlijk."