Direct naar artikelinhoud
In kaartVastgoedbarometer

Verkoop zakt en prijzen blijven stijgen: zoveel kost vastgoed momenteel in uw provincie

Verkoop zakt en prijzen blijven stijgen: zoveel kost vastgoed momenteel in uw provincie
Beeld DM

In het eerste trimester van 2024 werden in ons land 7,3 procent minder huizen en appartementen verkocht tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de laatste vastgoedbarometer van Notaris.be. Bekijk hoeveel vastgoed momenteel kost in uw provincie.

In het eerste trimester werden er in Vlaanderen 8,8 procent minder verkopen genoteerd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook in 2023 werd er al veel minder vastgoed verkocht. In Vlaanderen ging het toen om een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien.

Het aantal verkopen daalde in alle Vlaamse provincies: het meest in Antwerpen (-10,8 procent), het minst in Oost-Vlaanderen (-6,4 procent). In Limburg bedroeg de daling 9,6 procent, in West-Vlaanderen 9 procent en in Vlaams-Brabant 7,3 procent. Zo blijkt uit het persbericht van Notaris.be.

Een van de verklaringen is de gestegen rente, waardoor kopers nu meer (interest) moeten afbetalen voor dezelfde geleende som. Daarenboven is de fiscaliteit voor een tweede verblijf sinds begin dit jaar gewijzigd.

Prijs blijft stijgen in Vlaanderen

De prijzen van verkochte huizen en appartementen in Vlaanderen zijn in de periode januari-maart blijven stijgen, met respectievelijk 2,4 procent voor huizen en 1,2 procent voor appartementen. Als ook de inflatie in rekening wordt gebracht, stabiliseerde de prijs van een woonhuis in Vlaanderen en werden appartementen iets goedkoper (-1,1 procent).

De gemiddelde prijs voor een huis in Vlaanderen ligt nu op 367.120 euro en voor een appartement op 279.811 euro.

De duurste Vlaamse provincie voor de aankoop van een huis is Vlaams-Brabant (gemiddeld 433.320 euro), de goedkoopste Limburg (gemiddeld 317.594 euro). Voor appartementen is West-Vlaanderen het duurst (gemiddeld 313.082 euro) en Limburg het goedkoopst (254.453 euro).

Lees ook

‘Met 4.000 euro ben je al vertrokken’: slim investeren in vastgoed doe je zo

In Wallonië en Brussel daalden de prijzen van huizen wél in de eerste drie maanden, ook voor de inflatie. De prijs van een woonhuis nam met 0,3 procent af in Wallonië en met 3,1 procent in Brussel. Een appartement werd 3,4 procent goedkoper in Wallonië, in Brussel steeg de prijs van een appartement met 3 procent.
Tegelijk valt op dat de vastgoedmarkt blijft slabakken.

Aandeel jonge kopers daalt

Wie in de eerste drie maanden van dit jaar vastgoed in ons land kocht, was gemiddeld 39,6 jaar oud, zo blijkt nog uit de notarisbarometer.

In Vlaanderen was een koper gemiddeld 39,4 jaar oud. In West-Vlaanderen was een koper wat ouder: gemiddeld 41 jaar. Het aandeel jonge kopers (30 jaar of jonger) kromp in het eerste trimester tot 27,1 procent. Vorig jaar bedroeg hun aandeel nog 29,3 procent. Brussel telt het laagste aandeel jonge kopers (19 procent).