Van het dodenrijk naar de zevende hemel. De beste concerten van het moment

Kristiina Poska.© Kauko Kikkas

Zin in een streepje oude muziek, klassiek of hedendaags? Hier vindt u tips voor de bijzonderste concerten van de komende weken.

Veerle Vanden Bosch

Budapest Festival Orchestra

Händel & Stravinski

Begin juni: tijd voor het Budapest Festival in Brugge. Het ensemble van Iván Fischer gooit zich tijdens de eerste festivalavond op de balletmuziek van Stravinski’s Apollon Musagète, én diept ook een schat op uit de oude muziek. In Händels cantate Il delirio amoroso dagdroomt de nimf Chloris dat ze haar geliefde Thyrsis redt uit het dodenrijk. Kippenvel verzekerd. Als u nog de tweede en de derde concertavond met dit toporkest wil meemaken, moet u snel zijn: de tickets zijn bijna allemaal de deur uit.

Concertgebouw, Brugge, 5/6

Budapest Festival Orchestra.© Tim-Theo Deceuninck

Grigory Sokolov

Recital

Grigory Sokolov: een naam als een klok in de pianowereld. Wat hij in Antwerpen uit zijn immense repertoirelijst zal plukken – van de renaissance van William Byrd tot Stravinsky en Prokofjev – houdt hij nog even geheim. Maar een memorabele avond wordt het zeker.

De Singel, Antwerpen, 6/6

Grigory Sokolov.© Anna Flegontova

BachPlus & co

Voor Kristiaan

Onlangs overleed de Aalsterse stadsbeiaardier en organist van de Sint-Martinuskerk Kristiaan van Ingelgem. Hij was net geen tachtig. Hij genoot een internationale reputatie als organist, beiaardier, componist en improvisator. In Aalst en Dendermonde vinden twee herdenkingsconcerten plaats, met onder meer BachPlus, de docenten van de Aalsterse Academie voor podiumkunsten in Aalst, organisten Peter Thomas en Stijn Hanssens, en het koperkwintet Ernest Maes in Dendermonde.

Aalst, Sint-Martinuskerk, 2/6 en Sint-Gillis-Dendermonde, Sint-Egidiuskerk, 8/6

BachPlus.© rr

Sarah Defrise

I hate new music!

Te ernstig! Te ingewikkeld! Ketelmuziek! Het is slechts een greep uit de vele clichés over hedendaagse muziek die sopraan Sarah Defrise in deze onewomanshow vakkundig torpedeert. Met speels plezier en een flinke dosis ironie gidst de ‘Jonge Muzikante van het Jaar’ uit 2021 je door de wondere en miskende wereld van de eigentijdse muziek, aan de hand van persoonlijke ervaringen en een handvol werken die ze a capella zingt. Een toegankelijke – en grappige – duik in een repertoire dat minder ver van ons staat dan we denken.

Théâtre de Martyrs, Brussel, 31/5, 2/6, 4/6 en 6/6 (tickets via De Munt)

Sarah Defrise.© Opéra Royal de Wallonie

Le Concert Spirituel & Hervé Niquet

Fauré Requiem

Net als Johannes Brahms wilde Gabriel Fauré het met zijn Requiem net iets anders aanpakken. Hij ziet de dood als iets vredigs, als een goed vooruitzicht van geluk in het hiernamaals. Aan het slot klinkt dan ook het hoopvolle gebed In paradisum, waarin de overledene door engelen naar het hemelrijk begeleid wordt. Le Concert Spirituel en Hervé Niquet zijn de geknipte uitvoerders voor dit repertoire.

Bozar, Brussel, 6/6

Hervé Niquet.© Julien Mignot

Chiaroscuro Quartet & Cédric Tiberghien

Beethoven & Brahms

Het Strijkkwartet nr. 7 was de eerste van drie strijkkwartetten die Ludwig van Beethoven schreef voor de Russische ambassadeur Andrej Razœmovski. Die stelde ook een talentvol team van muzikanten voor. Het daagde Beethoven uit om het kwartet als muziekvorm verder uit te diepen en een concertstuk te componeren in plaats van een salonwerk. Johannes Brahms hoor je op de top van zijn kunnen in zijn Pianokwintet op. 34.

Bozar, Brussel, 7/6

Chiaroscuro Quartet.© rr

Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

Fauré & Debussy

Sprookjes en mythen, dat is het thema van deze avond rond Fauré en Debussy. Fauré schreef La naissance de Vénus voor de opening van het Parijse Théâtre des Champs Elysées. Het bleef onbekend, in tegenstelling tot zijn Pavane – dat echter zelden uitgevoerd wordt met de originele koorpartij. Verder krijgt u Pelléas et Mélisande en Masques et Bergamasques te horen. Met de cantate La Damoiselle élue van Debussy als uitsmijter.

Flagey, Brussel, 8/6

Brussels Philharmonic.© rr

Symfonieorkest Vlaanderen & Kristiina Poska

Beethoven en Sjostakovitsj

Wat vertelt Beethovens Achtste Symfonie over leven en dood? Hoe vaak je er ook naar luistert, deze levenslustige symfonie zet je telkens weer op het verkeerde been. Ook Sjostakovitsj bediende zich bijna anderhalve eeuw later van ironie. En hoe. In zijn Celloconcerto koppelde hij zijn eigen muzikale handdruk aan de lievelingsmelodie van de ondertussen overleden Stalin. Bitter, snijdend en efficiënt. Cellist Johannes Moser brengt Sjostakovitsj’ Concerto precies en vitaal, smekend en dreigend.

De Singel, Antwerpen, 9/6

Kristiina Poska.© Kaupo Kikkas

William Christie, Les Arts Florissants & Théotime Langlois de Swarte

Leclair & Senaillé

Niemand minder dan William Christie, klavecinist, dirigent, musicoloog en oprichter van Les Arts Florissants maakt zijn opwachting binnen de reeks See you after the break van het Brusselse conservatorium. Samen met violist Théotime Langlois de Swarte haalt hij het werk van Jean-Baptiste Senaillé uit de vergetelheid. Ook de componist Jean-Marie Leclair komt aan bod. Zij waren in zekere zin de Paganini’s van de Franse 18e eeuw. Hun sonates zijn zowel virtuoos als poëtisch, altijd formidabel ritmisch en dansbaar. Met een intermezzo door de Franse schrijver Erik Orsenna.

Concertzaal Conservatorium Brussel, 13/6

BL!NDMAN [strings]

BL!NDMAN [strings] is deel van een hedendaags collectief opgericht door saxofonist en componist Eric Sleichim. In dit concert brengen ze muziek van George Crumb, Kaija Saariaho en Steve Reich.

Flagey, Brussel, 21/6

Bl!ndman [strings].© Guy Kokken