VS

Gouverneur Texas verleent gratie aan man die Black Lives Matter-betoger doodschoot

Daniel Perry werd ruim een jaar geleden tot een gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld© ap

De Texaanse gouverneur Greg Abbott heeft gratie verleend aan een gewezen Amerikaanse soldaat, die tot een jarenlange celstraf was veroordeeld voor de moord op een deelnemer aan een Black Lives Matter-betoging.

belga

De dood van George Floyd en andere zwarte Amerikanen door politiegeweld, leidde in het voorjaar van 2020 in heel de VS tot grootschalige Black Lives Matter-protesten. Tijdens een van die manifestaties, in de Texaanse hoofdstad Austin, werd een 28-jarige betoger doodgeschoten door Daniel Perry, een voormalige militair.

Perry was tijdens de betoging met zijn auto op een menigte ingereden. Vervolgens had hij schoten afgevuurd in de richting van een deelnemer die een vuurwapen bij zich had en die op de wagen afstapte. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen. Volgens de advocaten van Perry ging het om zelfverdediging.

De voormalige soldaat werd ruim een jaar geleden tot een gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld, maar de Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, had meteen na de uitspraak al verklaard dat hij Perry gratie wilde verlenen. Na een positief advies van de bevoegde commissie heeft Abbott donderdag de daad bij het woord gevoegd.

“Texas heeft één van de sterkste wetten wat betreft het recht op zelfverdediging”, verklaarde de gouverneur op Twitter. “Dat recht kan niet terzijde worden geschoven door een jury of een progressieve aanklager.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.