Archiefbeeld van de Franse stad Rouen ter illustratie
Foto: Getty Images

Franse politie doodt gewapende man "die duidelijk van plan was om synagoge in brand te steken"

Een man die vanochtend een synagoge in Rouen, in de Franse regio Normandië, in brand probeerde te steken, is gedood door de politie. Dat maakt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend op X.

De politie kwam rond 6.40 uur vanochtend ter plaatse "na een melding van rookontwikkeling in de buurt van de synagoge", laten de politiediensten weten. De agenten troffen er een gewapende man aan, die volgens de Franse minister Darmanin "duidelijk van plan was om de synagoge in brand te steken".

"De man zou politieagenten en brandweerlieden hebben aangevallen", stelt de procureur van Rouen. "Vervolgens zou hij een agent met een mes bedreigd hebben en die laatste heeft zijn wapen gebruikt. Daarop is de persoon overleden." Minister Darmanin feliciteerde de ordediensten in een bericht op X voor hun "moed en reactiesnelheid".

Volgens diverse bronnen had de man een mes en een ijzeren staaf bij zich. Een politiebron meldt dat de man niet meteen geïdentificeerd kon worden, maar een bron dicht bij de zaak laat wel al aan persagentschap AFP weten dat de verdachte verplicht was om Frankrijk te verlaten. Dat bevel kon nog niet worden uitgevoerd, omdat hij beroep aantekende.

Er is een onderzoek geopend naar brandstichting tegen een gebedshuis en opzettelijk geweld tegen personen die handelen in een officiële hoedanigheid, laat het parket weten. Over het overlijden van de persoon is een 2e onderzoek geopend.

Joodse gemeenschap geschrokken

De voorzitter van de Joodse gemeenschap in de stad, Natacha, Ben Haïm, zegt aan de Franse nieuwszender BFMtv "kapot" te zijn. "Veel meubels" zijn getroffen door de brand, en de muren zijn zwartgeblakerd.

Ook de burgemeester van Rouen, Nicolas Mayer-Rossignol, reageerde al op X. Hij zegt dat de aanval "niet alleen de Joodse gemeenschap, maar de hele stad" choqueert.

Midden april, daags na de Iraanse aanval tegen Israël, vroeg minister Darmanin nog om de veiligheid rond Joodse gebedshuizen en scholen te versterken.

Daarnaast meldde de Franse premier Gabriel Attal begin mei dat er in het eerste kwartaal 366 antisemitische feiten in Frankrijk werden geteld. Dat is een stijging met 300 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Meest gelezen