Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Nieuws
Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. ‘Je weet het nooit bij Philips’, zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:00
Afbeelding
beeld anp

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips al honderden miljoenen euro’s gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen. Topman Roy Jakobs waarschuwde vorig jaar dat het bedrijf mogelijk nog jaren bezig is met de afwikkeling van de affaire.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Philips maandag niet heel spannend te worden. Analisten rekenen voor het eerste kwartaal in doorsnee op een omzet die min of meer in lijn is met een jaar geleden. Daarbij is de verwachting dat Philips een winst in de boeken kan zetten.

Onderhandelingen

Een jaar terug was nog sprake van een flink verlies, omdat Philips toen aankondigde 575 miljoen euro apart te zetten. Dat geld was bedoeld om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apneu-apparaten.

Zo’n soort aankondiging zou zomaar nog eens kunnen volgen. Het belangrijkste dat nog moet komen, is een schikking met patiënten met gezondheidsklachten, stelt Hesselink. Hij verwacht daar nu nog geen nieuws over. Maar als Philips in onderhandelingen tot een overeenkomst komt, zou daarmee wel eens zo’n 3 miljard gemoeid kunnen zijn, denkt Hesselink. Hij benadrukt dat dit een hele ruwe schatting is.

Door alle commotie over het schandaal is de aandelenkoers afgelopen jaren al flink gedaald. Versteeg wijst erop dat het aandeel Philips nu dus relatief ‘goedkoop’ is. Maar beleggen in Philips is ook niet zonder risico, voegt hij daaraan toe. Als bijvoorbeeld opeens uit onderzoek naar voren komt dat vrijgekomen materiaal toch kankerverwekkend was, dan zou Philips volgens Versteeg met een groot probleem te maken kunnen krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM ziet daling van moord- en doodslagzaken

Het aantal moord- en doodslagzaken, inclusief pogingen daartoe, nam vorig jaar met 10 procent af. Dit meldt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag over 2023. Het aantal bedreigingen daalde met 9 procent, mishandelingen met 4 procent.

Afbeelding

Leiden Marathon evalueert na afgelasting om warmte

De organisatie van de marathon in Leiden gaat uitgebreid evalueren, nadat onderdelen van de loop zondag moesten worden afgelast of stilgelegd omdat veel deelnemers onwel werden door de warmte.

Afbeelding

Extra controle bij ingang Haagse Hogeschool om protesten

Mensen die de Haagse Hogeschool willen bezoeken, moeten maandag bij de ingang een studentenpas laten zien. De hbo-instelling zegt die maatregel te nemen 'omdat er berichten zijn doorgesijpeld dat er maandag mogelijk een solidariteitsactie plaatsvindt na de protesten in Utrecht..

Afbeelding

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade.

Afbeelding

Oprichter beleggingsfonds Archegos mogelijk jarenlang cel in

De oprichter van het Amerikaanse investeringsfonds Archegos dat miljardenverliezen in de financiële sector veroorzaakte, moet mogelijk jarenlang de cel in. Het fonds van de omstreden zakenman deed risicovolle beleggingen en viel uiteindelijk om.

Afbeelding

Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering.