“Ik ga nu voor mijn zieke dochter zorgen”

Spaghettiworld is al sinds 1993 een begrip in Antwerpen. Het pastarestaurant op de Oude Koornmarkt heeft onherroepelijk de deuren gesloten. Zaakvoerster Danielle Verbeek (59) stopt ermee om voor haar erg zieke dochter Sarah te zorgen. Die nam twee jaar geleden de zaak nog over van haar moeder.

Rebecca Van Remoortere

De vaste klanten zullen de keuken van Danielle Verbeek missen, zo laten ze haar massaal weten sinds het nieuws van de sluiting van Spaghettiworld bekend is. De zaak is nu al een week dicht en nog krijgt Danielle veel berichten. Spaghettiworld lag in het midden van het historische centrum op de Oude Koornmarkt, maar had in tegenstelling tot andere zaken in de buurt minder aantrek van toeristen en meer van vaste klanten.

Uitbaatster sinds het begin in 1993 Danielle Verbeek stopte eigenlijk al zo’n twee jaar geleden met haar Spaghettiworld. Danielle verhuisde naar het buitenland en dochter Sarah, die zelf al zo’n tien jaar in de zaak meedraaide, nam het van haar over. “Samen met haar man, een Franse chef, ging mijn dochter een andere richting uit met de zaak. Ze wilde er een culinair hoogstaand restaurant van maken met een Franse keuken. De twee veranderden de naam naar Chez Maxime.”

Tessenderlo

Kort daarna werd Sarah ziek. “Ze kreeg de diagnose van ataxia, een zeldzame neurologische aandoening. Ik ben toen teruggekomen uit het buitenland en heb de zaak weer overgenomen van haar. Omdat ik zo lang gewerkt had in Spaghettiworld, wilde ik de zaak ook op die manier verderzetten. Nu, na anderhalf jaar, moet ik opnieuw stoppen om de zorg voor mijn dochter op mij te nemen. Verder werken wordt onhoudbaar omdat die zorg voor mijn dochter groter en groter wordt. Sarah woont in Tessenderlo, ik in Antwerpen. Waarschijnlijk verhuis ik binnenkort ook naar daar om voor haar te zorgen”, zegt Danielle.

Afscheid nemen van haar eigen restaurant na 25 jaar, doet Danielle met een dubbel gevoel. “We hebben gelukkig overnemers gevonden, dus ik richt mijn focus nu op het administratief in orde maken van die overname. Toch is het ook emotioneel om dit hoofdstuk af te sluiten. Het restaurant is een deel van mijn leven geweest. Ik heb er ook enorm mooie tijden beleefd met mijn dochter. Zij stond jarenlang in de zaal en nam de administratie op zich. Ik heb nooit meer zo’n goeie werkkracht gehad. Zij had een enorm goed inzicht om zoveel mogelijk mensen in de zaal te krijgen”, zegt de trotse moeder.

Spaghettiworld wordt nu overgenomen en verdergezet als een pastabar. 25 jaar geleden opende de zaak als café. “Toen had het nog niks met pasta te maken”, vertelt Danielle. Het was pas toen een bevriende kunstenaar met de bijnaam Spaghettiman een tekening van pasta op de muur maakte, dat we die richting zijn uitgegaan met de zaak. Nu de tekening voor de verbouwingen en de overname van de muur is, is het hoofdstuk Spaghettiworld voor mij echt afgesloten.”