VOORBESCHOUWING RIT 17. Klimmen van in de start, ideaal terrein voor wie nog wat in de tank heeft

Etappe 17 wordt er weer eentje voor de klimgeiten. Relatief kort, maar met 4200 hoogtemeters wordt het vooral klauteren. En dat van in de start in Gröden. Ideaal terrein voor wie graag offensief koerst.

Guy Van Den Langenbergh

Kort:

Start: 12u25

Aankomst: omstreeks 17u10

Afstand: 159 km

Het parcours:

Het wordt weer een lastige rit. Van in de start wordt het klimmen zodat een vroege vlucht zich heel snel zal formeren. De renners klimmen meteen naar de top van de Passo Sella (2239m), meteen het hoogste punt van de etappe. Daarna is het een doorlopend dalen en stijgen via achtervolgens de Passo Rolle en Passo Brocon. Die laatste wordt door de renners twee keer beklommen. De finish ligt op de top van de tweede beklimming van de Passo Brocon. Die is goed voor bijna twaalf kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

Onze sterren:

Het is altijd koffiedik kijken in dit genre etappes. Mochten de favorieten beslissen om samen te blijven, dan zou Tadej Pogacar zonder de minste zweem van twijfel onze favoriet zijn. Maar met vier ritzeges op zak en de wetenschap dat er straks ook nog een Tour de France volgt, zou het wel eens kunnen dat het voor Tadej Pogacar niet meer hoeft.

De concurrentie staat intussen op voldoende achterstand zodat het best zou kunnen dat Pogacar ook renners uit de top tien zal laten vertrekken. Toch kijken we vooral naar de betere klimmers die zelf geen goed klassement te verdedigen hebben. Dan denken wij aan types als Juanpé Lopez of waarom niet Mauri Vansevenant. Tenzij die zich over Jan Hirt moet ontfermen.

*** Juan Pedro Lopez

** Attila Valter, Mauri Vansevenant

* Nairo Quintana, Liliane Calmejane, Christian Scaroni

Dit zijn de sleutelmomenten:

Kilometer 0: u leest het goed, van kilometer nul tot kilometer negen is het al meteen klimmen geblazen voor het peloton. De renners zullen serieus opgewarmd aan hun etappe beginnen. De beklimming van de Passo Sella zal dan ook gebruikt worden om een vroege vlucht te vormen en dat zou wel eens de goede kunnen zijn.

Kilometer 112: In Canal San Bovo begint het peloton aan de eerste van twee beklimmingen van de Passo Brocon. De eerste beklimming is met iets meer dan dertien kilometer de langste zijde, daarna beginnen de renners vanuit Pieve Tesino aan de tweede beklimming, tevens de slotklim van deze etappe. Deze beklimming is iets korter maar met een hoger gemiddeld stijgingspercentage.

Dit moet u nog weten:

Het is al van 1956 geleden dat de Passo Brocon nog eens in het parcours van de Giro werd opgenomen. De ritzege ging toen naar de Luxemburger Charly Gaul die dat jaar ook het eindklassement van de Ronde van Italië op zak stak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen