© BELGA

Onze man in Moskou: “Ga gewoon vol voor de groepszege”

Als dit, dan dat. Als dat, dan dit. De Belgische fans zijn na de historische 5-2-zege van zaterdag tegen Tunesië aan het rekenen geslagen. Worden de Rode Duivels niet best tweede in hun groep? Zodat ze Brazilië of Duitsland ontlopen in de kwartfinale en minder moeten reizen. Ons advies: ga donderdag gewoon vol voor de groepszege.

Van onze verslaggever Kristof LIBERLOO in Moskou

Daar verscheen hij plots. Koning Filip. In de kleedkamer van Team Belgium. Samen met prinsen Gabriël en Emmanuel. Alle drie knap in het pak. De Belgische sjaal had Zijne Majesteit intussen van de schouders genomen. Enkele Rode Duivels stonden al in bloot bovenlijf en moesten uit beleefdheid snel weer een shirt aantrekken. De feestmuziek werd vliegensvlug gedempt. Koning Filip schudde elke speler de hand. “Zij zijn grote bewonderaars van jullie”, zei hij tegen Lukaku en Hazard, al wijzend naar zijn prinsjes. Nóg meer na de koninklijke zege tegen Tunesië.

Grijskopspechtjes

Agressief, stug, sterk. Zo werden de Adelaars van Carthago aangekondigd. Niets van dat. Afrikaanse grijskopspechtjes waren het. Meer niet. Tok tok, met het snaveltje. Niemand gaf thuis.Telkens duikt dan die vervelende vraag op: was België zo sterk of Tunesië zo zwak? Beide. Het scenario voor de wedstrijd tegen de Noord-Afrikanen was ideaal. De Rode Duivels hadden al drie punten op zak, Tunesië moest op zoek naar een zege en zette hoog druk. Het is de verdienste van Roberto Martinez en zijn Belgen dat ze daar optimaal gebruik van gemaakt hebben.

Plan Martinez

Martinez vertelde voor de wedstrijd tijdens zijn tactisch praatje in de Moscow Country Club al dat de sleutel van de wedstrijd op de flanken zou liggen. Ook tijdens de rust in het Spartak Stadium stuurde hij correct bij. De Catalaan hamerde toen op meer balbezit en controle. Opnieuw raak, want dom balverlies was het belangrijkste minpuntje.

De bondscoach wint op deze manier aan krediet bij zijn spelers. Het voorbije jaar was niet altijd duidelijk waar Martinez naartoe wilde. Denk maar aan de uithaal van Kevin De Bruyne zeven maanden geleden, toen de Belgen door Mexico onder de voet werden gelopen.Na drie oefenwedstrijden en twee WK-matchen zijn de Rode Duivels helemaal mee met het plan van Martinez. En tot nu toe werkt dat.

Engeland

Ook donderdag tegen Engeland blijft dat plan meer dan waarschijnlijk hetzelfde, alleen verkondigde Martinez wel dat hij sommige spelers rust zal gunnen, omwille van kleine blessures. Hij doelt dan op Lukaku, Hazard en Mertens. (Enkele) Duivels met geel achter hun naam worden mogelijk eveneens gespaard. Zo zullen we in Kaliningrad kunnen vaststellen hoe sterk deze selectie in de breedte is. Niet onbelangrijk als België ver zou doorstoten in het tornooi.

De achtste finale is een feit. Alleen de tegenstander is nog niet gekend. Op dit moment delen België en Engeland de leiding. Winnen de Rode Duivels hun groep dan nemen ze het in de kwartfinale waarschijnlijk op tegen Brazilië. Of tegen Duitsland, dat als nummer twee van zijn poule in de achtste finale op de Goddelijke Kanaries zou kunnen botsen. Wordt België tweede in Groep G, dan wacht in de kwartfinale mogelijk Mexico, Zwitserland of Servië. Op papier duidelijk makkelijker. Bovendien moeten de Rode Duivels dan minder reizen, tot en met de finale wordt aan die kant van het speelschema alleen de kwartfinale buiten Moskou gespeeld, namelijk in Samara.

Toch doen wij graag een oproep aan de bondscoach: ga gewoon voor de groepszege. Ook al bots je dan op Neymar. Ook al moet je naar Rostov aan de Don, Kazan en Sint-Petersburg vliegen. Tijdens zijn allereerste persbabbel als Belgisch bondscoach was de belangrijkste boodschap van Roberto Martinez: “We moeten leren winnen”. Dan kan je twee jaar later in de kleedkamer niet plots verkondigen dat er niét gewonnen moet worden. Zeker niet als Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne in die kleedkamer zitten. Wanneer De Bruyne tijdens een zomervakantie in Miami een partijtje strandvoetbal verliest, zit hij ’s avonds bij het dessert nog altijd te mokken naast echtgenote Michèle en zoontje Mason Milian.

Winnen is niet hetzelfde als naar de radio luisteren. Je zet die knop niet gewoon aan en uit. Winnen is een werkwoord. Gelukkig ziet Roberto Martinez het ook zo. Want wie gaat rekenen, krijgt de rekening gepresenteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer