Familie en vrienden nemen afscheid van slachtoffer wurgspel: “Hopelijk geen sociale media in de hemel”

© rl

Termolen heeft zaterdag afscheid genomen van Ruben Buntinx, de jongeman die een weekend eerder door een wurgspel het leven verloor. Tijdens de plechtigheid werd meermaals verwezen naar de rol van sociale media. “Ik vermoed, en hoop, dat er in de hemel geen sociale media zijn”, stelde vader Luc. “Maar als ze er zijn, zoontje, dan zou ik willen sturen: ik hou van je.”

Gunter WILLEKENS

Op vrijdag 8 december vertrok Ruben van school en wenste hij iedereen een goed weekend. Maar een dag later liep het mis. Amper een week later wachtte een stoet van tientallen jeeps voor de OLV Maagd der Armenkerk van Termolen. Ze stonden er voor Ruben. In het kerkje waar hij achttien jaar geleden het doopsel ontving, werd nu veel te vroeg afscheid van hem genomen.

“Een jonge, toffe en sociale gast, die niet rookte, niet dronk en geen drugs gebruikte, werd het slachtoffer van een wurgspelletje of challenge die op sociale media rondgaat”, getuigde vader Luc. “Rubens gsm was op hem gericht toen hij zichzelf in een fatale situatie wrong. De Computer Crime Unit gaat nu na of er aan de andere kant van de verbinding iemand toekeek, of dat hij de challenge aan het opnemen was.” In de loop van de week worden de eerste resultaten van dat onderzoek verwacht.

Kansen en gevaren

Ondanks de verschrikkelijk zware slag maakten Rubens ouders er zaterdag een hartverwarmende viering van. “We willen niet dat ingezoomd wordt op onze tranen, ons verdriet. De positiviteit van Ruben, en van zijn vrienden en medeleerlingen moet centraal staan”, was de moedige boodschap.

Vader Luc wees in zijn openingswoord op de kansen en gevaren van sociale media. “In 1999 postte ik op internet een hommage aan mijn pasgeboren zoon. Mijn vorige echte bijdrage was mijn ongeval, waardoor ik in een rolstoel terechtkwam. Ik heb toen de kracht van het medium mogen ondervinden. Nu moet ik het droevige nieuws melden, dat Ruben op 9 december overleed.”

Vrienden staken vijf kaarsen aan, en brachten evenveel odes, voor elke letter van zijn naam: Ruben - Uniek - Broertje - Eerlijk - Natuurtalent. “Hij sleurde ons mee in zijn geluk, liefde en vreugde. Drie eigenschappen, van een geweldige persoon”, zo getuigde Thobias, een van de schoolkameraden die beloofden zijn eindwerk af te maken, voor de mensen in de kerk.

Stoet van jeeps

Het gemis was bijna tastbaar, maar werd losgelaten in de vorm van achttien ballonnen, die aan de hemel werden toevertrouwd. “Wakker worden met het geluid van ronkende jeeps, dat is voor mij de hemel”, had Ruben ooit gezegd. Zijn as werd, in een stoet van jeeps naar het kerkhof gebracht.

“Hoe je het ook draait of keert, we krijgen allemaal dezelfde bestemming”, zo besloot Christel Segers van de club Jeeping On aan het eind van de viering. “Ooit zien we elkaar weer, en dan gaan we samen leuke ritten maken.”