© AFP

Diplomatieke crisis tussen Spanje en Argentinië breidt verder uit nadat president Spaanse premier “beledigde”

De diplomatieke crisis tussen Spanje en Argentinië breidt verder uit. De Spaanse regering heeft dinsdag haar ambassadrice in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires definitief teruggetrokken. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, aangekondigd.

gjs
Bron: BELGA

De Argentijnse president, Javier Milei, wordt ervan beschuldigd Spanje en zijn eerste minister Pedro Sanchez te hebben “beledigd” tijdens een toespraak in de Spaanse hoofdstad Madrid. Milei was zondag een eregenodigde en een van de sprekers op een evenement dat door de Spaanse uiterst rechtse partij Vox werd georganiseerd in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement. Zonder haar bij naam te noemen, verwees de president naar de echtgenote van premier Sanchez en bestempelde haar als “gecorrumpeerd”.

Milei alludeerde duidelijk op de recente beslissing van de socialistische premier om al zijn openbare afspraken te annuleren en zich gedurende vijf dagen te bezinnen over een eventueel ontslag, nadat het Spaanse gerecht een vooronderzoek had geopend naar zijn vrouw wegens corruptie.

De Spaanse regering riep zondag haar ambassadrice in Argentinië “voor onbepaalde tijd” terug. Die beslissing werd dinsdag definitief. “We trekken onze ambassadrice uit Buenos Aires terug”, benadrukte Albares dinsdag. “Ze zal permanent in Madrid blijven en Argentinië heeft niet langer een Spaanse ambassadeur. Het is ongezien dat een staatshoofd naar de hoofdstad van een ander land komt om daar de instellingen te beledigen en zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer