Deze voetbalouders rolden in mei nog vechtend over de grasmat, nu stonden ze opnieuw tegenover elkaar voor hun ‘straf’

© emd

Ouders van jonge voetballertjes die vechtend over de mat rolden in mei, dat moest worden afgestraft. En daarom legde het sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond de drie betrokken ploegen een originele straf op: een Fairtrade Tournament. Dat werd gisteren gespeeld en maakte indruk.

Elke Meert

De U8 (spelertjes van 7 en 8 jaar) van AFC Tubize, Thes Sport en FC Dender gaven zondag het voorbeeld hoe het moet. Nog voor spelertjes, scheidsrechters, ouders en supporters het terrein van FC Dender betraden, werden ze nog eens op enkele simpele feiten gewezen.

“Aandacht! Hier voetballen kinderen. De coaches zijn vrijwilligers. De scheidsrechter is ook maar een mens. Samen houden we het sportief. Dit is niet de Champions League.”

Op 26 mei ging het er net iets anders aan toe tijdens de wedstrijd tussen AFC Tubize en Thes Sport op het terrein van FC Dender. Voetbalouders gingen toen op de vuist na een discutabele beslissing van de scheidsrechter.

“We waren niet verplicht om het evenement mee te organiseren, maar wilden toch meewerken omdat het incident hier plaatsvond”, zegt Wim Moortgat van FC Dender. “Verbondenheid staat centraal. Van de drie ploegen stond dan ook altijd iemand op het veld, hetzij als voetballer hetzij als scheidsrechter. Er werd een fair playcharter opgesteld, geen klassement en iedereen kreeg een medaille. We vroegen één euro inkom die wordt geschonken aan Think Pink.”

Tubize en Thes vinden het voorval in mei jammerlijk. “Het is tegen onze filosofie”, zegt Véronique Renard van Tubeke. “Bij de start van het seizoen organiseerden we een vergadering voor de ouders om de regels nog eens te herhalen en stelden we per categorie twee ouders aan die de ploeg begeleiden, zorgen voor een rustige sfeer en het onthaal van de ouders van de andere ploeg verzorgen. We zien een groot verschil langs het veld.”

Het evenement werkt positief. “Hier hebben de ouders veel uit geleerd en het werkt helend voor de clubs om het incident positief met de kinderen af te sluiten”, vertellen ouders bij Thes. “We hopen dat we het goede voorbeeld hebben gesteld en er misschien een systeem kan worden uitgerold over alle ploegen om een fair playouder aan te stellen, die de situatie onder controle houdt en eventueel kan ingrijpen voor iets uit de hand loopt”, besluit Moortgat.