© Jan Van der Perre

Veilinghuis Bernaerts steekt in het nieuw

Met de opening van de zalen ‘Box’ en ‘Parcours’ sluit veilinghuis Bernaerts een bouwmarathon af die in 2012 begon. Een oude cinemazaal, twee voormalige pakhuizen en enkele woningen vormen nu een vlot verbonden complex in dienst van de kunst.

Frank Heirman

In 1993 kocht Mon Bernaerts de leegstaande buurtbioscoop Artis in de Verlatstraat om er zijn veilinghuis vanuit Mechelen naar over te brengen. Met vooruitziende blik verwierf hij nadien ook geleidelijk twee belendende hangars in de Verlatstraat en enkele woonhuizen aan de achterzijde in de Museumstraat. Met de huidige prijzen op het Zuid zou dat vandaag een enorme investering zijn.

In 2012 startte het veilinghuis, onder de leiding van zonen Peter en Christophe, een verbouwing die de hele site tussen de Verlat- en de Museumstraat zou samensmelten tot een overzichtelijk complex. Eerst werd het cafetaria van de cinema gesloopt om plaats te maken voor een centrale binnentuin, die daglicht aan alle ruimtes kon verschaffen. Daarna volgde de realisatie van de nieuwe tentoonstellingszaal in de Museumstraat en een depot in de Verlatstraat.

Midden vorig jaar begon dan de laatste fase: de ombouw van een oude havenhangar tot een nieuwe ontvangstzaal, kantoren en expositieruimte. Architectenbureau STAM, dat het hele masterplan tekende, ontwierp vooraan een compacte ‘Box’ met werkdesks, bibliotheek en tentoonstellings­vitrines, en achteraan een royale galerie die de naam ‘Parcours’ kreeg.

Internationaal

“Met deze verbouwing willen we met het veilinghuis een internationale koers gaan varen”, vertelt Peter Bernaerts. “We gaan de tentoonstelling en het onderzoek van onze topstukken uitrekken. Vroeger kon het publiek die enkel bekijken vlak voor de veilingen, nu kunnen ze hier maanden aan de muur hangen. De grote veilinghuizen zetten hun stukken ook zo lang mogelijk in de vitrine.”

Toch is het zeker niet de bedoeling dat het veilinghuis ook een galerie of handel wordt met permanente verkoop. “Andere huizen kiezen daarvoor, maar wij niet. Geen deals of onderhandse verkoop vooraf, maar de transparantie van de veilingprijs”, gelooft Bernaerts. “Vroeger kochten vooral handelaars op veilingen. Wij denken dat ook de verzamelaar uit binnen- en buitenland steeds meer de weg naar veilinghuizen met kwaliteit zal vinden. Met het internet is alles geweten en transparanter geworden.”

Peter Bernaerts ziet nog een andere groeifunctie. “Wij hebben onze verbouwing nu doorgezet omdat we niet achter wilden lopen bij de werf van het Museum voor Schone Kunsten en het park en de parkings op de Zuiderdokken. Wij zijn klaar, zij nog niet. Onze zalen zijn het perfecte meetingpoint tussen het park, de ondergrondse parking en de omliggende musea. Wij willen iets betekenen voor deze buurt.”

www.bernaerts.eu