Bierkaartje dat verwijst naar de grondlegger van het fietstourisme in Limburg

Rik van de slogan 'Merci Rik' in de voorjaarsklassiekers onthult zijn identiteit

Wie is Rik? In elke voorjaarsklassieker dit jaar stond ergens wel op het parcours in witte verf geschreven 'Merci Rik'. Achter deze mysterieuze slogan schuilt Henri L'Allemand, beter bekend als Rik. Eind 19e eeuw had hij een apotheek in Hasselt en hij is de grondlegger van het fietstoerisme in Limburg. Zijn nalatenschap wordt op een vernieuwende manier voorgesteld aan het publiek.

Rik, een man met een passie voor fietsen, werd in 1892 medeoprichter van de VĂŠloce Club Hasseltois, de eerste wielerclub in de provincie Limburg. Hij organiseerde wielerwedstrijden, bevorderde het fietstoerisme en schreef het bekende reisverslag 'En Campine'. In dat reisverslag beschreef hij zijn meerdaagse fietstocht door Limburg. Een helder en soms ook verdwenen beeld van de mooie en minder mooie kanten van Limburg aan het einde van de 19e eeuw. "In zijn verslag schreef hij dat Limburg een fietsparadijs is", zegt gedeputeerde voor Toerisme Igor Philtjens (Open VLD). "Iets waar we vandaag nog steeds mee uitpakken."

Ook op het parcours van Parijs-Roubaix  stond de slogan "merci Rik" geverfd

“We zijn met dit erfgoed aan de slag gegaan”, gaat Philtjens verder. “Naast de beschrijvingen van Rik zelf, worden Limburgers uitgenodigd om de parels in hun omgeving te fotograferen en aan te vullen met hun eigen verhalen. Op die manier ontstaat er een netwerk van 'Rik-plekken' die de geschiedenis en schoonheid van de regio beschrijven. We creëren samen een nieuw reisverslag."

EK wielrennen

L’Allemand beschreef ook hoe hij zijn fietstocht door Limburg in verschillende etappes deed. "Vormden zijn meerdaagse tochten door Limburg een inspiratie voor het uitwerken van de Tour de France? Rik was immers bevriend met Géo Lefèvre, de bedenker van de Ronde van Frankrijk. Het is een prikkelende gedachte", zegt Philtjens. "Rik mag dan ook niet ontbreken op het EK wielrennen, dit najaar in Limburg. Met een tentoonstelling en streetart zal er hulde gebracht worden aan de grondlegger van het fietsen in Limburg."

Wil je meer weten over Rik en de campagne die eraan gekoppeld wordt, kijk dan zeker eens op https://youtu.be/z7ldxZBbiYE   

Luister hier naar het interview

Meest gelezen