Foto: AP

Italiaanse premier Giorgia Meloni trekt Europese lijst: "Ook in Europa links naar oppositie verwijzen"

De Italiaanse premier Giorgia Meloni zal bij de Europese verkiezingen in juni de lijst trekken van haar uiterst rechtse partij Broeders van Italië. Meloni profileert zich steeds meer als de "leider van de Europese conservatieven". Ze blijft na de verkiezingen wel premier van Italië.

Meloni kondigde haar lijsttrekkerschap aan tijdens een groot congres van haar partij in de stad Pescara, aan de Adriatische Zee. Meloni is nu anderhalf jaar premier na het succes van haar partij bij de nationale verkiezingen in 2022. Ze wil nu in Europa hetzelfde doen als in Italië: "Een meerderheid creëren die de rechtse krachten verenigt en links definitief naar de oppositie verwijst."

Dat ze de Europese lijst trekt, betekent echter niet dat ze na de verkiezingen haar functie als premier wil inruilen voor een Europese job. Meloni zegt dat ze onder meer lijsttrekker is omdat ze "aan de Italianen wil vragen of ze tevreden zijn met het werk dat we in Italië en Europa gedaan hebben".

Maar naast de leider van de Italiaanse regering en van haar partij profileert ze zich ook steeds meer als de "leider van de Europese conservatieven". Italië is de derde economie van de Europese Unie en Meloni speelt na Duitsland en Frankrijk een steeds grotere rol in de EU. Volgens Meloni "willen de Europese conservatieven een beslissende rol hebben in de verandering van de Europese politiek".

Niet de enige

Meloni is niet de enige Italiaanse politicus die een Europese lijst zal aanvoeren zonder de ambitie om in het Europees Parlement te gaan zitten. Ook oppositieleider Elly Schlein van de sociaaldemocratische PD en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani van coalitiepartner Forza Italia zijn lijsttrekker.

Door hun voorzitters in te zetten als trekpaarden willen de Italiaanse partijen meer kiezers mobiliseren. Romano Prodi, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, heeft daar al felle kritiek op gegeven.

In een vandaag gepubliceerde peiling in de krant La Stampa haalt Broeders van Italië meer dan 27 procent van de stemmen. Dat is ongeveer hetzelfde percentage waarop de partij uitkwam bij de nationale verkiezingen van september 2022.

Meest gelezen