© pq

Oldtimerclub eert overleden medelid: "Jan had enorme kennis van Britse oldtimers"

Van de schattige Mini tot de stoere Land Rover: The English Drivers Guild is een Antwerpse oldtimerclub specifiek voor liefhebbers van Engelse wagens. Op 3 maart reiken ze de Jan Van der Steen Trophy uit, genoemd naar hun overleden medelid.

Kristin Matthyssen

The English Drivers Guild, kortweg TEDG, telt zo'n 180 leden, hoofdzakelijk uit de Antwerpse regio. TEDG is een club voor 'British Car Enthusiasts', met clublokaal in Den Moor in Broechem. “Veel van onze leden zijn anglofielen”, vertelt Pascal Quirynen, ondervoorzitter van TEDG. “Engelse oldtimers zijn er in alle prijsklassen en merken, van Jaguar, Triumph, Rolls Royce, Lotus, MG tot Aston Martin. In de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw werden er massaal wagens geproduceerd in Engeland. Hierdoor zijn er vrij veel betaalbare Britse oldtimers.”

The English Drivers Guild organiseert buitenlandse trips en neemt deel aan toeristische dagrally's en meetings. Elke eerste dinsdag van de maand is er een praatavond. “Een van de hoogtepunten van het jaar blijft voor ons het Antwerp Classic Salon in Antwerp Expo”, vertelt Pascal Quirynen. “Dit jaar vindt deze jaarlijkse beurs voor oldtimers plaats van 1 tot en met 3 maart. Onze stand bevindt zich in hal 1. Voor ons is het een bijzonder moment, omdat we er sinds enkele jaren de Jan Van der Steen Trophy uitreiken.”

Jan Van der Steen was een Schotenaar die in november 2010 op 47-jarige leeftijd stierf aan een agressieve kanker. “Hij was een van de eerste leden van The English Drivers Guild en lange tijd bestuurslid. Jan had een verbluffende kennis van Britse wagens. Hij had thuis een enorme verzameling schaalmodellen, naslagwerken en tijdschriften. Jan wist ook alles over speciale wagens met een bijzondere geschiedenis of speciale eigenaar. Hij hield van auto's die buiten het gewone vielen. Jan was alleenstaand toen hij stierf. Bij zijn dood werd zijn collectie binnen de club geveild. Veel van onze leden hebben nog iets van Jan in hun bezit. Een deel van dat geld is binnen de club gebleven om jaarlijks als hommage de Jan Van der Steen Trophy uit te reiken aan een lid van onze club met een heel unieke wagen.”

Pascal Quirynen heeft Jan zelf goed gekend. “Om de keuze te maken, redeneren wij als jury voor de trophy altijd: 'Welke wagen zou Jan zélf graag gewild hebben?' De wagen moet ook deelgenomen hebben aan minimaal één manifestatie binnen onze club. Het kan gaan om een wagen die een speciale restauratie onderging, of een tot de verbeelding sprekende geschiedenis heeft. Vorig jaar won een zeldzame Armstrong Siddeley. Dit jaar viel onze keuze op een model waarvan er heel veel gemaakt zijn, maar die door zijn speciale carrosserie buiten de lijntjes kleurt. Meer ga ik niet verklappen. Iedereen kan op 3 maart om 14u met de wagen en eigenaar komen kennismaken op onze stand.”

www.TEDG.be