Direct naar artikelinhoud

KMI pleit voor 'thuiswerkalarm' bij noodweer

De sneeuw zorgde de afgelopen dagen voor gladheid en gevaarlijke situaties.Beeld Tom Christiaans

Na de chaos en de 1.300 kilometer file die het winterweer maandag veroorzaakte, pleit het KMI voor een 'thuiswerkalarm' bij noodweer. 

"We zouden de werkgevers en de overheid rechtstreeks kunnen waarschuwen als er extreem weer dreigt en het gevaarlijk wordt op de weg", zegt KMI-weerman David Dehenauw vandaag in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Rechten en plichten

"Zij kunnen dan hun werk­nemers en ambtenaren oproepen om thuis te werken of in een kantoor dicht bij huis." Dat zal beter helpen dan de ­gewone weerbulletins op ­radio en tv. "De één volgt die raad op, de ander niet", zegt ­Dehenauw.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) lijkt gewonnen voor het idee. Thuiswerken bij noodweer is alvast wettelijk mogelijk, zegt hij. "Occasioneel thuiswerk is expliciet voorzien in de wet werkbaar en wendbaar werk (..) Daaronder kan ook thuiswerk bij uitzonderlijke weersomstandigheden vallen."

De CD&V-vicepremier vraagt wel vooraf een duidelijk kader van hoe het thuiswerk georganiseerd moet worden, "zodat men weet wat de rechten en plichten zijn en men op het moment zelf niet moet improviseren", zegt hij. De minister zal het KMI nu uitnodigen op zijn kabinet om het voorstel te bespreken.