zondag 19 augustus 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Alysée Coucke (rechts) met vriendin Madeleine. “We mochten zelfs al een bestelling opsturen naar Iran.” frank BAHNMULLER

Dochter (11) van Marc Coucke runt met twee vriendinnetjes online juwelenboetiek

“Winkeltje spelen, dat zit in mijn genen”

BrusselOndernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ook in het gezin van de flamboyante topondernemer Marc Coucke. Jongste dochter Alysée (11) heeft samen met haar vriendinnetjes Madeleine en Josephine een onlineboetiek geopend, waar ze kleine, fijne, zelfgemaakte juweeltjes verkoopt. “Papa helpt ons, en heeft ons al veel raad gegeven.”

“We zijn op het matje geroepen bij de schooldirecteur, in zijn bureau. Wat jullie hebben gedaan, kan niet door de beugel, zei hij. De toon waarop hij ons aansprak, was zo streng dat we moesten huilen. We vonden het nochtans gewoon leuk onze medeleerlingen de juweeltjes te tonen die we samen hadden gemaakt. We hadden er nooit bij stilgestaan dat we die niet zomaar in de schoolgang zouden mogen verkopen.”

Dat een eigen business runnen niet altijd gemakkelijk is, dat weten ze ondanks hun piepjonge leeftijd al, Alysée Coucke (11), Madeleine Dinant (11) en Josephine Van den Broucke (10). Een beetje omdat ze het thuis zagen: hun ouders zijn namelijk zakenmensen. Maar intussen spreken de meisjes toch vooral uit hun eigen ervaring, die ze opdeden met ‘Jewelier AMJ’, de online juwelenboetiek die ze in het voorjaar samen openden.

Winkeltje op het strand

Het was Alysée die het idee had geopperd, begin februari. Ze was zo graag met juwelen bezig dat ze er een aantal zelf had proberen te maken. Op sociale media waren de reacties zo positief dat het deed kriebelen om voorzichtig te proberen ze te verkopen. “Maar alleen, dat was ook maar alleen”, vertelt ze. “En dus heb ik aan Madeleine en Josephine gevraagd of ze wilden meedoen. Ze waren meteen enthousiast.”

In ‘Jewelier AMJ’ – met de A van Alysée, de M van Madeleine en de J van Josephine – zijn zes maanden later armbandjes, voetbandjes, oorbellen en chokers (korte kettingen die vrij strak om de nek zitten, nvdr.) te koop. De meisjes maakten een Instagrampagina en website waar bestellingen kunnen worden geplaatst. Daarnaast houden Alysée en Madeleine – Josephine is op vakantie in het buitenland – deze zomer op bepaalde dagen ook een winkeltje open op het strand van Knokke-Heist. “Alles wat we verkopen, ontwerpen en maken we zelf”, zegt Alysée. “We zoeken soms inspiratie op andere accounts, maar we vertrekken vooral van onze eigen ideeën.”

Iets of iemand na-apen? Daar komen we nergens mee. Dat heeft papa ons geleerd Alysée COUCKE

Vier bestellingen per dag

Zes maanden na de lancering hebben de meisjes hun handen vol. Het is nog vakantie, maar toch is het druk-druk-druk. Gemiddeld krijgen ze elke dag vier bestellingen binnen, goed voor zo’n dertig juweeltjes per week. “Het is niet vanzelf gegaan”, zegt Madeleine. “We hebben hard gewerkt om onze ontwerpen mooi in beeld te leren brengen en ze online in de markt te zetten. We hebben er bijvoorbeeld een aantal opgestuurd naar populaire influencers, onder wie Jill De Greef (bekend van het Vijf-programma ‘Pink Ambition’, nvdr.), Stien Edlund, Maud Van der Vorst en Linde Willems (drie Musical.ly-sterren, een app waarmee je dansvideo’s en muziek kan opnemen en delen, nvdr.). En we hebben het geluk gehad dat ze er iets positiefs over hebben verteld aan hun duizenden volgers. Daardoor hebben we intussen zelf meer dan 2.400 volgers, en zijn er zelfs fanpagina’s voor Jewelier AMJ opgericht.”

Als beroep?

Maar toegegeven: papa Coucke heeft ook zijn deel gedaan. “Marc helpt ons veel, bijvoorbeeld door ons aan te bevelen aan vrienden en kennissen”, zegt Madeleine. “Het merendeel van onze bestellingen komt uit België en Nederland, maar we hebben dankzij Marc bijvoorbeeld al eens een bestelling mogen opsturen naar Iran.”

“Papa geeft ons ook veel goede raad”, zegt Alysée. “Hij benadrukt bijvoorbeeld geregeld dat we nergens zullen komen als we iets of iemand na-apen. Dat het vooral belangrijk is dingen te maken die we zelf mooi vinden, en dat we ons niet mogen laten ontmoedigen wanneer iemand een ontwerp afkeurt. Iets maken wat iedereen mooi vindt, is toch onmogelijk.”

Over twee weken worden de meisjes weer op school verwacht, maar erg vinden ze dat niet. “Ik wil dit namelijk niet als beroep doen later”, zegt Madeleine. “Ik wil dokter worden. Dit is voor mij een hobby.”

“Winkeltje spelen, dat zit bij mij wel in de genen”, zegt Alysée. “En vroeger zei ik aan iedereen dat ik later in de Carrefour wilde werken. Maar dat is nu veranderd. Ik heb geen idee of ik dit als job zou willen doen. Het is me alleszins niet om de winst te doen. Ik vind met Jewelier AMJ bezig zijn vooral heel erg leuk. Momenteel zijn we aan het brainstormen over een wintercollectie. Voor de rest zien we wel wat de toekomst brengt.”

Instagram: @jewelier_amj

www.jewelieramj.be

Uit de collectie

Van links naar rechts

Choker: 5 euro

Armbandje: 2 euro

Choker: 5 euro

Voetbandje: 3 euro

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws