Marcel Jacobs (links) met zijn helpers Nette en Andy Jacobs toen hij op het Antwerps veulenkampioenschap in Pulderbos een beker kreeg voor zijn verdiensten als fokker.© kma

Laatste boer van Wijnegem overleden, Marcel Jacobs bleef altijd op Nachtegaelehoeve wonen: “Boerenstiel was zijn lang leven”

Wijnegem -

Marcel Jacobs, de laatste boer van Wijnegem, is thuis op de Nachtegaelehoeve in de Ertbruggestraat overleden. Hij werd 67 jaar oud. Hij hield nog wat runderen, maar zijn grootste passie lag bij het fokken van springpaarden. Aanstaande vrijdag om 10 uur vindt de uitvaart plaats in de parochiekerk van Wijnegem.

Kristin Matthyssen

Boer Jacobs stierf op 9 april vrij onverwacht op de familiehoeve, waar zijn grootouders exact honderd jaar geleden begonnen te boeren. Hij bleef altijd op de Nachtegaelehoeve wonen en trouwde nooit. Marcel Jacobs nam de boerderij van zijn ouders over.

“Mijn overgrootouders en grootouders hielden indertijd nog melkvee”, vertelt zijn nicht Katrien Anthonis. “Ze leverden nog melk aan de lokale crèmerie. Later schakelde mijn oom over op vleesvee. Hij hield niet meer zo veel runderen, maar helemaal stoppen zou hij nooit hebben gedaan. De boerenstiel was zijn lang leven. Maar zijn allergrootste passie waren de paarden. Hij ging zelfs nooit op vakantie, voor zijn paarden.”

“Zijn allergrootste passie waren de paarden. Hij ging zelfs nooit op vakantie, voor zijn paarden”

Katrien Anthonis

Nicht van Marcel Jacobs

Stal Nachtegaele is bekend in de paardenwereld. In 2014 werd Marcel Jacobs nog gelauwerd op het Antwerps veulenkampioenschap in Pulderbos voor zijn verdiensten voor het Belgisch warmbloedpaard. Hij vertelde toen in Gazet van Antwerpen dat hij al enkele paarden naar Zweden, Taiwan, Noorwegen, Nederland en Frankrijk had kunnen verkopen. Hij vond het tof om vanuit Wijnegem hun wedstrijdresultaten te kunnen volgen. “Maar het is altijd een hobby gebleven”, voegde hij er meteen aan toe.

Marcel Jacobs.© RR

Zijn bekendste paard is momenteel Kalinka van de Nachtegaele, die met de Zweedse amazone Angelica Augustsson Zanotelli mogelijk voor het Zweeds team zal aantreden op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Dat zou weer een hoogtepunt voor Marcel Jacobs zijn geweest. Vorige maand won de merrie nog een vijfsterrenjumping in Parijs.

De Nachtegaelhoeve, waar Marcel Jacobs heel zijn leven woonde en ook overleed.© kma

Hij is ook altijd een boer van de oude stempel gebleven. Hij was gevoelig voor nostalgie en is lang zijn velden op ouderwetse wijze met het paard blijven bewerken.

De omgeving op Ertbrugge, vlak bij het Wijnegem Shopping Center en de grote bedrijven aan de Bijkhoevelaan, was de laatste decennia sterk veranderd. De stad rukte op. “In mijn kindertijd in de jaren negentig stond de hoeve zelfs nog aan een zandweg”, vertelt Katrien.

© kma

Met Marcel Jacobs verdwijnt nu de laatste “echte” landbouwer uit Wijnegem. “Dat klopt”, zegt schepen van Omgeving Maarten Janssens (N-VA). “Verder hebben we in Wijnegem nog wijnmakerij Vigna die ook officieel als landbouw is erkend. En voor de rest nog enkele hobbytuinders die wat groenten kweken thuis.”

Toekomst onduidelijk

Wat er met de Nachtegaelehoeve gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De buurt zou heel graag hebben dat het een soort kinderboerderij, horeca of groene oase in de nieuwe woonwijk wordt. Veel mensen zouden treuren dat ze afgebroken wordt. “We weten het zelf ook niet”, zegt Katrien Anthonis.

De familie van boer Jacobs merkt wel aan de reacties dat heel wat Wijnegemnaren herinneringen aan de hoeve hebben en er ooit over de vloer kwamen.

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners