De actie van de studenten vindt plaats in het UFO-gebouw van de UGent.
Foto: VRT NWS

100-tal studenten voert actie in UFO van UGent tegen samenwerking met Israël

In Gent voert een 100-tal studenten actie tegen de samenwerking van de universiteit met Israël. De actie in het Universiteitsforum (UFO) van de UGent begon vanmiddag om 12 uur en duurt tot woensdag. Rector Rik Van de Walle herhaalt dat de studenten geen toestemming hebben om de universiteit te bezetten en dat de actievoerders zich aan de regels moeten houden. 

De actievoerders van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent willen dat de UGent haar samenwerkingen met Israëlische universiteiten tijdelijk stopzet zolang de oorlog in de Gazastrook duurt. Vorige week vrijdag heeft de raad van bestuur van de UGent beslist om het beleid van de universiteit niet aan te passen.

"Voor ons was dat een duidelijk teken", zegt Siska, een van de woordvoerders van de protestactie. "We gaan hier blijven met een hele grote groep geëngageerde studenten, we gaan workshops organiseren en ook een panelgesprek houden rond de thematieken genocide in Gaza en duurzaamheid. Wij hopen dat de raad van bestuur actie onderneemt en met ons in gesprek gaat."

We moeten zeker hierover durven praten en durven een standpunt innemen

Koen Bogaert (professor Conflict- en Ontwikkelingsstudies, UGent)

Intussen hebben een 500-tal personeelsleden en studenten van de UGent een petitie ondertekend waarin steun voor de actie wordt uitgesproken. Onder hen zijn ook 40 professoren.

"De slogan van de UGent is 'Durven Denken'. Ik denk dat we in deze zaak zeker moeten durven denken", zegt Koen Bogaert, professor Conflict- en Ontwikkelingsstudies. "Zeker gezien de verschillende internationale rapporten en waarschuwingen over de situatie in Gaza, die toch wel zeer ernstig is." 

"Ook het Internationaal Gerechtshof spreekt van een mogelijke genocide, dus ik denk dat alle hens aan dek gaan. We moeten zeker hierover durven praten en durven een standpunt innemen", aldus Bogaert.

Foto: VRT NWS

Afspraken tussen universiteit en actievoerders

De UGent is niet op de eisen van de actievoerders ingegaan en gaf er ook geen toestemming voor, maar er zijn wel afspraken gemaakt met de bezetters.

Zo mogen de actievoerders bijvoorbeeld geen meubels verplaatsen of beschadigingen aanbrengen en moeten ze eigen stewards voorzien. Bij geweld wordt de politie onmiddellijk ingeschakeld. 

In een antwoord op de open brief van de actievoerders van vorige week herhaalt rector Rik Van de Walle dat de actievoerders zich aan bepaalde regels moeten houden en dat de UGent universiteiten waarmee ze samenwerkt, onderwerpt aan een onderzoek waarbij wordt nagegaan of ze zich aan de mensenrechten houden.

Meest gelezen