2014 Getty Images

China stuurt kinderen met overgewicht naar afslankkamp: "Zwaarlijvigheid telt mee in schoolresultaten"

Te dikke kinderen zijn in China niet welkom op een goede middelbare school. Steeds meer leerlingen gaan daarom op ‘fat camp’. "Hun gewicht telt mee in de eindresultaten voor turnen en een betere score leidt tot betere onderwijskansen", vertelt correspondente Cindy Huijgen.

"In een afslankkamp verblijven kinderen 28 dagen om zoveel mogelijk af te vallen", vertelt Cindy Huijgen in het Radio 1-programma ‘Nieuwe feiten’. Huijgen is correspondente in China voor de Nederlandse krant Trouw en verbleef een dag in het kamp.

Eten volgens programma

"Aan het begin van de dag moeten alle kinderen op de weegschaal. Als iemand is aangekomen sinds de vorige weegbeurt, weten de coaches dat er iets niet klopt", vertelt Huijgen. "Ze gaan ervan uit dat het kind ’s nachts iets extra's heeft gegeten, wat niet mag volgens het programma."

Vervolgens is er voor iedereen sportles. "Eerst zijn er boksoefeningen. Die moeten de hartslag omhoog brengen en het uithoudingsvermogen verbeteren. Als iemand niet goed meedoet, moet de hele groep de oefening opnieuw doen. Of er volgt een extra oefening zoals 10 sit-ups, ook voor de hele groep."

Wie is bijgekomen, moet 's avonds nog een derde keer sporten

Cindy Huijgen, correspondente China

"In de lunchpauze krijgt ieder kind een afgemeten hoeveelheid eten", vertelt Huijgen. "Meer eten mag niet. Na de middag volgt opnieuw een sportles. Wie is bijgekomen, moet ’s avonds nog een derde keer sporten."

Nieuw bewustzijn

Dit soort afslankkampen zijn in China steeds populairder. "De Chinezen zijn zich meer en meer bewust van de risico’s van obesitas", zegt Huijgen. “Dat was een decennium geleden nog heel anders. Met dat nieuw bewustzijn loopt China een paar jaar achter op Europese landen zoals België."

"De Chinezen zijn heel erg bezig met afvallen, maar hebben weinig aandacht voor de eetstoornissen die ze mogelijk creëren. De tekenen daarvan zijn al zichtbaar. Chinese deskundigen verwachten dat eetstoornissen de komende jaren een sterke opmars zullen maken."

Sneller 'te dik'

Zijn er dan zoveel kinderen met overgewicht in China? "Het viel me op dat de meeste kinderen in het programma helemaal niet zo zwaarlijvig waren", zegt Huijgen. "Sommigen hadden wel overgewicht, maar zeker niet zo ernstig als in bijvoorbeeld Amerikaanse afslankcentra."

De BMI (Body Mass Index) ligt in China iets lager dan in Europa gebruikelijk is. Daardoor worden kinderen sneller als ‘te dik’ of ‘obees’ gezien. In België heb je, als volwassene, overgewicht bij een BMI vanaf 25 en obesitas bij een BMI van 30. In China is dat het geval bij een cijfer van 24 en 28. Volgens de Chinese nationale gezondheidscommissie had 19 procent van de schoolgaande kinderen in 2020 overgewicht.

Beluister: Cindy Huijgen in 'Nieuwe feiten' over de Chinese afslankkampen

"De meeste kinderen in het kamp werden door hun ouders verplicht", zegt Huijgen. "Maar ik sprak ook met een aantal kinderen die er uit eigen beweging waren, omdat ze geen commentaar over hun gewicht meer wilden krijgen."

Cijfer voor turnen verbeteren

Afslanken is niet de enige beweegreden voor de kinderen in het kamp. “‘Als ik in een goede middelbare school terecht wil komen, dan moet mijn gymcijfer beter worden’, vertelde een jongen.” In China maakt het BMI namelijk deel uit van de score voor de LO-lessen. "Als de jongen tien kilo afvalt, krijgt hij een hoger cijfer voor zijn gymles en is de kans dat hij in een goede middelbare school terechtkomt veel groter", duidt Huijgen. 

Prestigieuze scholen eisen op alle vlakken tienen, ook voor het BMI

Cindy Huijgen, correspondente China

"China is heel groot en bepaalt op basis van je scores naar welke school je mag gaan. Je kan het vergelijken met het lotingsysteem dat we in Europa kennen voor bepaalde studies zoals geneeskunde.”

"Prestigieuze middelbare scholen eisen op alle vlakken tienen, ook voor het BMI. Dat is soms hartverscheurend, want ik zag in het kamp ook echt slanke meisjes", besluit Huijgen.    

Meest gelezen