Michel met Rode Duivel Louis Openda in zijn kapperszaak in centrum Brussel
Foto: Michel Sfaxi

Brusselse huiskapper van Rode Duivels gaat met pensioen: "Allemaal begonnen toen Eden Hazard dringend zijn haren wou laten knippen"  

Na een lange carrière gaat kapper Michel Sfaxi binnenkort met pensioen. De kapperszaak van Sfaxi, in de Brusselse Dansaertwijk, werd bekend door de vele bekende profvoetballers die er over de vloer kwamen, denk maar aan Axel Witsel en Eden Hazard. Het leidde ook tot de aanstelling van Michel als allereerste huiskapper van de Rode Duivels.

Als kind droomde Michel Sfaxi al van een carrière als kapper. Op zijn 13e leerde hij de stiel in zijn thuisland Tunesië. Vijf jaar later trok hij naar België waar hij aan de kapperschool in Elsene een opleiding volgde. "Ik wou absoluut kapper worden", vertelt Michel, die in zijn eerste jaren voor nog geen 100 Belgische Frank bij een Italiaanse kapper in centrum Brussel werkte. Daarna ging hij aan de slag bij een kapperszaak aan Parking 58 om in 1987 zijn eigen kapperszaak te beginnen. 

"Daar is het allemaal begonnen, in de Visverkopersstraat", vertelt Michel. "In het begin had ik amper klanten, waardoor ik besloot om mensen die langs mijn zaak wandelenden, gratis te knippen. Op die manier groeide mijn klantenbestand snel. Er kwamen zelfs politici over de vloer zoals Sven Gatz, Charles Piqué en Karel De Gucht. Patrick Dewael komt hier nog steeds zijn haren laten knippen." 

Maar ook voetballers vonden hun weg naar kapper Michel. "Alle spelers, trainers en andere medewerkers van voetbalclub Anderlecht lieten hier hun haren knippen. Zoals Franky Vercauteren, Raymond Goethals en Constant Van den Stock."

Michel knipt de haren van Francky Vercauteren
Foto: Michel Sfaxi

Maar het hoogtepunt in de kapperscarrière van Michel komt er wanneer hij in  2012 met zijn kapsalon Michel Hair Fashion verhuist naar zijn huidige locatie in de Arteveldestraat. "De Rode Duivels verbleven op dat moment in Diegem voor een interland en niemand minder dan Eden Hazard wou dringend naar de kapper", vertelt Michel. "Via Serge Borlée, de toenmalige veiligheidschef van de Rode Duivels, is Eden hier terechtgekomen. Diezelfde dag knipte ik ook nog de haren van Kevin Mirrallas, Nacer Chadli en Nicolas Lombaerts." 

En zo werd Michel plots de huiskapper van een generatie Rode Duivels. "Ik mocht zelfs mee naar het Europees Kampioenschap in Frankrijk in 2016 en het Wereldkampioenschap in Rusland in 2018. Ik werd hiervoor niet betaald, maar die ervaringen waren voor mij goud waard."

Op 30 mei geeft Sfaxi zijn scharen door aan zijn opvolgster. "Het is niet evident om afscheid te nemen, maar het is mooi geweest, het is tijd. Ik ben nu 74 jaar en heb er een carrière van maar liefst 60 jaar opzitten. Nu neem ik tijd voor mijn vrouw, die zwaar ziek is, en mijn vijf kleinkinderen."

Meest gelezen