Direct naar artikelinhoud

Ex-premier Najib van Maleisië kan bij veroordeling voor jaren de cel in gaan

Voormalig premier Najib Razak staat na de rechtszaak in Kuala Lumpur de pers te woord.Beeld AP

De Maleisische justitie heeft de aanklacht tegen oud-premier Najib Razak flink uitgebreid. Najib werd voor een rechtbank in de hoofdstad Kuala Lumpur beschuldigd van machtsmisbruik en witwaspraktijken in het grote 1MDB-corruptieschandaal.

Volgens de aanklagers misbruikte Najib zijn posities als premier, minister van financiën en topman van het staatsfonds 1MDB om tussen 2011 en 2014 in totaal 2,3 miljard ringgit in zijn zak te steken. Dat is omgerekend zo’n 470 miljoen euro.

Van de rechtbank mag de oud-premier zijn proces in vrijheid afwachten, mits hij een borgsom van 700.000 euro betaalt. Maar als hij wordt veroordeeld, kan hij voor jaren de cel in gaan.

De aanklachten geven mij de kans om mijn naam te zuiveren en te laten zien dat ik geen dief ben
Najib Razak, ex-premier van Maleisië

Najib ontkende donderdag dat hij iets heeft misdaan. Hij zou honderden miljoenen hebben gekregen van een Saudische prins en alles hebben teruggegeven. “De aanklachten van vandaag geven mij de kans om mijn naam te zuiveren en te laten zien dat ik geen dief ben.”

Luxejacht

Najibs problemen ontstonden toen zakenkrant The Wall Street Journal enkele jaren geleden het schandaal rond 1MDB onthulde. Het staatsfonds was in 2009 door Najib opgericht om van zijn Aziatische land een financieel centrum te maken en om de economie te stimuleren. Maar volgens de Amerikaanse en Maleisische justitie plunderden Najib en zijn beschermelingen het fonds op grote schaal voor onder meer de aanschaf van juwelen en dure huizen, de lease van een luxejacht en de financiering van films, waaronder de Hollywood-productie ‘The Wolf of Wall Street’.

Najib deed als premier jarenlang zijn best om het schandaal de kop in te drukken. Hij stuurde de minister van justitie de laan uit, liet corruptiebestrijders ontslaan of op een zijspoor zetten en muilkorfde de media. Maar toen hij afgelopen mei, mede door de corruptieaantijgingen, de verkiezingen verloor, keerden zijn kansen. Zijn opvolger Mahathir Mohamad, die het land eerder ruim twee decennia met harde hand regeerde, liet meteen de corruptie­onderzoeken heropenen.

Lees ook:

Premier Maleisië zakt verder weg in moeras van corruptie

De Amerikaanse federale aanklager eist de inbeslagname van ruim 1 miljard dollar aan bezittingen die zouden zijn betaald met enorme bedragen die zijn gestolen uit een Maleisische ontwikkelingsfonds. De zaak verhoogt de druk op de Maleisische premier Najib Razak, die al langer onder vuur ligt over malversaties met het fonds.