Direct naar artikelinhoud

Jos B. zit nog zeker negentig dagen vast, tegen de zin van zijn advocaat

Advocaat Gerald Roethof spreekt met de media bij de rechtbank in Maastricht.Beeld ANP

De zaak-Verstappen heeft de maatschappij geschokt en er is kans op herhaling, dus blijft de verdachte in de cel.

Het voorarrest van Jos B., die vastzit vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord in 1998 op de toen elfjarige Nicky Verstappen, is met negentig dagen verlengd. Volgens de rechtbank in Maastricht zijn de verdenkingen ­tegen hem ernstig en is er een serieuze kans dat hij vlucht als hij op vrije voeten wordt gesteld.

Jos B. wordt daarbij niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van Verstappen, maar ook van het bezit van kinderporno. Verder gaat het om een zaak die de maatschappij heeft geschokt, aldus de raadkamer gisteren, en er is een kans op herhaling, mocht B. weer vrij rondlopen. Advocaat Gerald Roethof had ­gevraagd om vrijlating van zijn cliënt Jos B. uit voorlopige hechtenis.

Op basis van wat hier ligt, kan onmogelijk gezegd worden dat hij de dader is
Gerald Roethof, advocaat van Jos B.

Na de termijn van negentig dagen zal de zaak voor het eerst ter zitting bij de rechtbank komen. Het is nog onduidelijk of er dan al inhoudelijk gesproken wordt, of dat het alleen gaat over de voortgang van de zaak.

Roethof vindt de bewijzen van het Openbaar Ministerie tegen zijn cliënt ‘zwak’. Hij zei gisteren na ­afloop van de voorgeleiding, die achter gesloten deuren was, dat de doodsoorzaak van het slachtoffer niet bekend is en dat ook seksueel misbruik niet met zekerheid is vastgesteld.

Hij wilde niet zeggen of B. verklaringen heeft afgelegd of zich ­beroept op zijn zwijgrecht. Roethof bevestigde wel dat er DNA-sporen zijn aangetroffen van Jos B. op Verstappen, maar er zijn ook sporen van vijf anderen, nuanceerde hij. Bovendien is er van B. geen bloed of sperma gevonden, aldus Roethof.

Contaminatie

Verder zei hij dat DNA daar via contaminatie kan zijn terechtgekomen. Dat wil zeggen dat het DNA via via is overgebracht, bijvoorbeeld via een medewerker van de marechaussee die contact had met B., of via scouting, waar B. eveneens contacten had. De DNA-sporen zijn onvoldoende om als ­bewijs te dienen, vatte Roethof samen. “Is er wel een delict gepleegd? En als dat zo is, heeft justitie dan de dader? Daarvan heb ik ­gezegd: absoluut niet. Op basis van wat hier ligt, kan onmogelijk gezegd worden dat hij de dader is.”

Jos B. werd eind augustus in Spanje gearresteerd en begin deze maand door de Spaanse autoriteiten overgeleverd aan Nederland. De DNA-match maakte hem tot een mogelijke verdachte van betrokkenheid bij de dood van Verstappen.

Eerder deze week zijn de beperkingen voor B., die tijdens het voorarrest opgelegd waren, wel opgeheven. Tot die tijd mocht B. alleen maar contact hebben met zijn advocaat, die geen informatie naar buiten mocht brengen.

Roethof noemde die beperkingen ‘heel vervelend’. De advocaat vond ze daarbij ‘niet in balans’, omdat politie, justitie en de familie van Verstappen wel veel over de zaak naar buiten brachten. “Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Hij wordt nu als een monster neergezet”, zei hij onlangs.

Lees ook:

Expert waarschuwt: we moeten Jos B. niet lynchen voordat we zijn verhaal gehoord hebben

De verdachte van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 blijkt al eerder betrokken bij een zedenzaak. De vraag dringt zich op of hij indertijd te soft behandeld is. Hjalmar van Marle, expert op het gebied van forensische psychiatrie, ziet daar geen bewijzen voor.