Politie beëindigt demonstratie XR op A10

Nieuws
De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. Na ruim drie kwartier greep de politie in en begon mensen van de snelweg te verwijderen. Er zaten op dat moment nog enkele tientallen mensen op de weg, een van hen had zijn handen in beton gegoten en op de weg vastgeplakt.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:57 aangepast 13:45
Afbeelding
beeld anp

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie "geweldig geslaagd".

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) had de blokkade verboden en een andere plek aangewezen waar de demonstratie wel mocht plaatsvinden, maar daar staat niemand. De demonstranten die door de politie worden verwijderd, zijn in een stadsbus gezet.

ING oneens

De laatste poging om de A10 te blokkeren op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

ING zegt het niet eens te zijn met de "onrealistische" eisen van XR. "Net als Extinction Rebellion zijn ook wij bezorgd over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Echter, we vinden de aanpak van Extinction Rebellion om met hun acties hun wil op te leggen onaanvaardbaar, vooral wanneer dit gepaard gaat met verstoring, het veroorzaken van schade of zelfs intimidatie van ING-medewerkers, onze klanten en de samenleving als geheel", meldt een woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veel agenten aanwezig bij Roeterseilandcampus Amsterdam

De politie is donderdag begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment een demonstratie aangekondigd tegen het 'besluit van de universiteit om..

Afbeelding

Chipbedrijf Besi wint op Damrak, AEX scherpt record aan

Toeleverancier voor de chipindustrie Besi is bovenaan geëindigd in de AEX, de leidende index van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe order die het bedrijf kreeg voor systemen die verschillende chips aan elkaar verbinden.

Afbeelding

Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

Een fonds van investeerder Teslin heeft vorige maand 45 miljoen euro afgeboekt op zijn belang in fietsenfabrikant Accell, het bedrijf achter het geplaagde bakfietsmerk Babboe.

Afbeelding

Pro-Palestijnse demonstranten beginnen aan mars door Malmö

Duizenden pro-Palestijnse demonstranten zijn begonnen aan een protestmars in de Zweedse stad Malmö, waar in de avond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Ze protesteren tegen de deelname van Israël om de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

Oekraïense droneaanval in Rusland uitgevoerd op 'recordafstand'

Een Oekraïense drone heeft een aanval uitgevoerd op een olieraffinaderij in het Russische Basjkirostan. Anonieme bronnen in Oekraïne zeggen dat de drone een recordafstand heeft afgelegd van ongeveer 1500 kilometer.

Afbeelding

Boeing van Corendon heeft klapband bij landing in Turkije

Een Boeing 737 van vakantievlieger Corendon Airlines heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen. Dit was het gevolg van een beschadigd neuslandingsgestel van het toestel, meldt de Turkse minister van verkeer Abdulkadir Uraloglu.