Nieuwste en krachtigste Franse kernreactor wordt vrijdag aan het stroomnet gekoppeld, met 12 jaar vertraging
De nieuwe kerncentrale in het Franse Flamanville zal vrijdag aan het stroomnet gekoppeld worden. Dat meldt uitbater EDF in een marktmelding. Het gaat om een nieuwe type kerncentrale van de derde generatie. De opstart liep 12 jaar vertraging op.
In september werd de EPR-centrale, voluit 'European Pressurized Reactor', in het westen van Normandië opgestart. Vrijdag 20 december zal de 3e reactor van de kerncentrale in Flamanville voor het eerst stroom pompen in het Franse net.
Tot aan de zomer van 2025 is sprake van een testfase waarbij staatsbedrijf EDF de centrale aan verschillende vermogens zal inzetten. Na die eerste testfase zal de reactor aan 100 procent draaien, tot aan het eerstvolgende onderhoud en bijvullen van de kernbrandstof.
Veel duurder en later
Flamanville 3 is de 57e kernreactor van Frankrijk en wordt met 1.600 megawatt ook de krachtigste. Uiteindelijk liep het project 12 jaar vertraging op.
Zo kampte de werf met heel wat technische problemen, waardoor ook de kostprijs de hoogte in schoot: naar schatting 13,2 miljard euro, waar aanvankelijk de factuur werd geraamd op 3,3 miljard euro.
Nog nieuwe reactoren op komst
De nieuwe centrale in Flamanville is nog maar de 4e EPR-centrale wereldwijd. Momenteel zijn er al 2 in China en een in Finland in gebruik.
Begin 2022 had president Emmanuel Macron de bouw van 6 nieuwe reactoren van het type EPR2, een vereenvoudigde en geoptimaliseerde versie, aangekondigd, met een optie op nog eens 8.
De 2 eerste EPR2-reactoren wil EDF neerzetten in de kerncentrale van Penly, ook in Normandië.
In België kijkt formateur Bart De Wever (N-VA) ook naar de bouw van dergelijke nieuwere types van kernreactoren. Zo bleek eerder dit jaar uit een gelekte nota.