Europarlementsleden bezetten landingsbaan van luchtmachtbasis Kleine Brogel

© HBvL

Drie Europarlementsleden zijn woensdagochtend de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (Peer) binnengedrongen en hebben vervolgens een tijdlang de landingsbaan bezet. Ze protesteerden tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens.

rust

Parlementsleden Molly Scott (Groot-Brittannië), Tilly Metz (Luxemburg) en Michèle Rivasi (Frankrijk) klommen rond iets voor 8 uur over de hekken van het militaire domein en vatten vervolgens post op de landingsbaan. Met hun spandoek ‘Europe free of nuclear weapons’ eisten ze de verwijdering van de kernbommen die er al sinds de jaren zestig “illegaal liggen opgeslagen.”

De parlementsleden – die alle drie in de fractie Groenen/Vrije Europese Alliantie zitten – werden na een halfuurtje opgepakt door de militaire politie. “Het is nu afwachten of ze worden aangehouden”, zegt woordvoerster Sarah Reader van vredesorganisatie Agir Pour Paix.

De organisatie is met de actie niet aan haar proefstuk toe. Vorige zomer drongen militanten de Limburgse militaire basis binnen om de kernwapens die er lagen symbolisch weg te halen. Toen werden acht mensen opgepakt, onder wie de Brusselse Ecolo-politica Zoé Genot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen