Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Sadiq Khan opnieuw herkozen als burgemeester Londen, verslaat Conservatieve uitdager Susan Hall

Sadiq Khan.Beeld REUTERS

Sadiq Khan is voor de tweede keer herkozen als burgemeester van Londen. De sociaal-democraat won bijna 44 procent van de stemmen, 11 procent meer dan zijn Conservatieve uitdager Susan Hall. Khan begint nu aan zijn derde termijn als burgemeester, een record.

“Jullie hebben wederom bewezen dat Londen een stad van vooruitgang is,” zo beweerde de zegevierende Khan tijdens een toespraak die werd onderbroken door boegeroep, “een stad van pluralisme en boven alles een stad van mogelijkheden, een baken van openheid, inclusiviteit en gelijkheid in de wereld.” In zijn overwinningsrede riep hij premier Rishi Sunak op om zo snel mogelijk landelijke verkiezingen uit te schrijven.

De 53-jarige immigrantenzoon was favoriet om de Londense verkiezingen te winnen, maar vrijdag waren er geruchten dat de strijd om het stadhuis spannender zou worden dan verwacht. Bij de telling, zaterdag, van de donderdag uitgebrachte stemmen bleek echter al snel dat Khan hard op weg was naar een derde verkiezingszege op rij. In totaal hebben 2.495.621 Londenaren hun stem uitgebracht, een opkomst van iets meer dan 40 procent, iets minder dan drie jaar geleden. Volgens waarnemers scoorde Khan sterk bij per post uitgebrachte stemmen.

In alle stadsdelen deed Khan het beter dan bij vorige keer. Hall won alleen in tien buitenwijken die traditioneel Conservatief stemmen en waar misnoegen heerst over Khan’s omstreden tolheffing voor oudere auto’s. In Bexley en Bromley, Zuidoost-Londen, kreeg Hall bijvoorbeeld 111,216 stemmen, tegenover 48.952 voor de zittende burgemeester. In Southwark, daarentegen, een stadsdeel aan de zuidoever van de Theems bij Tower Bridge en Tate Modern, won Khan 106.861 stemmen, en Hall 26.347. Het toont de politiek-geografische verdeeldheid van Londen.

Afgelopen jaren heeft Khan veel energie gestoken in het groener maken van de metropool, onder meer door extra fietspaden aan te leggen en het gebruik van auto’s te ontmoedigen, al gaat hij daarbij minder ver dan zijn Parijse collega. Tevens heeft hij enkele spoorlijnen nieuwe namen gegeven die de diversiteit van Londen moeten benadrukken en krijgen alle scholieren, rijk en arm, dankzij hem gratis lunches. Op het gebied van volkshuisvesting is er nog veel te doen. Ook kampt de Britse hoofdstad met een toenemende criminaliteit, van winkeldiefstallen tot steekpartijen.

Labour boekte deze week veel overwinningen bij de plaatselijke verkiezingen. De partij won ook de burgemeestersposten van onder meer Liverpool en South Yorkshire. De uitslag wordt gezien als een graadmeter voor de aankomende nationale verkiezingen.

Sadiq Khan opnieuw herkozen als burgemeester Londen, verslaat Conservatieve uitdager Susan Hall
Beeld AFP

Khan’s relatief makkelijke zege voltooit een zware verkiezingsronde voor de Conservatieven. De regeringspartij raakte honderden raadszetels en een Lagerhuiszetel kwijt. Het veroveren van Londen, een overwegend rode stad, leek bij voorbaat onmogelijk te zijn. Zeker in de oude stadswijken met een relatief jonge en diverse demografie is het voor de Conservatieven moeilijk om stemmen te veroveren. De partij leek de strijd al te hebben opgegeven door te kiezen voor Hall, een onbekende kandidaat die zich lovend heeft uitgelaten over Thatcher en Trump.

Met een derde termijn overtreft Khan zijn voorgangers Ken Livingstone en Boris Johnson. Livingstone probeerde in 2008 voor de tweede keer te worden herkozen maar verloor van Johnson. Johnson zelf verkoos na twee termijnen de landelijke politiek. In de twee vorige verkiezingen versloeg Khan de Conservatieven Zac Goldsmith en Shaun Bailey. Khan kijkt uit naar de komst van een Labour-regering, in de verwachting dat die meer geld zal doen vloeien naar de hoofdstad. Londenaren hebben onder acht jaar Khan te maken gehad met stijgende belastingen.

Sadiq Khan opnieuw herkozen als burgemeester Londen, verslaat Conservatieve uitdager Susan Hall
Beeld Photo News