© BELGA

‘Dode club’ of verrijzenis: Michel Preud’homme wil Europese kater doorspoelen op Daknam

Standard en Michel Preud'homme likten hun wonden na de miskleun in de voorronde van de Champions League tegen Ajax. De Luikenaars herbronden zich de voorbije dagen en richten het vizier nu op Sporting Lokeren. “Er breekt een periode aan van conclusies trekken”, aldus de oefenmeester van de Rouches.

Sven CLAES

Er leek vrijdagochtend geen vuiltje meer aan de lucht op de Académie Robert Louis-Dreyfus. De Luikse zon scheen opnieuw fel boven het jeugdcomplex van Standard. De Ajax-bladzijde werd omgedraaid. “We hebben een mondelinge debriefing gedaan met de aandachtspunten die we verbeterd willen zien”, blikte Preud'homme terug op de pandoering in Amsterdam. “De uitschakeling tegen Ajax was achteraf gezien logisch, maar de terugwedstrijd blijft me een wrange nasmaak geven.”Conclusies trekkenDe Standard-trainer verwacht nu een reactie van zijn spelersgroep. “Niet alleen op het veld, maar ook daarnaast. We zijn een professionele club, dus ik wil dat terugzien op de trainingen, op het terrein, bij aankomst op de club, ... overal. De basis van het fysieke werk werd de voorbije maanden gelegd, maar nu breekt er een periode aan van conclusies trekken. Ik wil stilaan weten wie capabel is om te presteren én wie er strijd voor wil leveren. De spelers moeten voldoen aan hoge eisen. Deze boodschap staat los van eventuele resultaten. Als ik daarmee een groot talent aan de kant moet schuiven, zal ik dat doen. Iedereen weet waar we naartoe willen. Ik volg die lijn en wijk daar niet van af.”Preud'homme wil niet weten van een vertrouwenscrisis in het aanvallende compartiment. De Rouches gaven in de Johan Cruijff Arena nooit thuis, maar vooral voorin waren ze onmondig. “Het ontbreekt mijn selectie zeker niet aan vertrouwen”, pareert de oefenmeester de kritieken. “Maar het is een gebrek aan succes aangevuld met een portie ongeluk. Orlando Sa arriveerde laattijdig met een achterstand van zijn vorige club, Maxime Lestienne is nog geblesseerd en Mehdi Carcela kwam te laat terug uit vakantie. Onze offensieve weelde staat dus nog niet op punt. Als de juiste mentaliteit getoond wordt op het veld kunnen we stappen vooruit zetten.”HerrijzenIn Luik zijn ze op hun hoede voor eventueel puntenverlies na een Europese wedstrijd. Al zou Sporting Lokeren, dat dit seizoen nog niet wist te winnen, geen al te groot obstakel mogen zijn. “Ik wil niet dat de Europese wedstrijden een negatief effect hebben op de competitie. We behaalden in mijn ogen al twee punten te weinig . Het is nu aan ons om dat zo snel mogelijk recht te zetten met de drie punten”, legt Preud'homme de bal in het kamp van zijn spelersgroep. “Maar je weet hoe dat gaat met clubs die op een bepaald moment door iedereen als ‘dood’ worden omschreven. Niemand zal kunnen inschatten of ze plots uit de dood verrijzen.”

Mehdi Carcela: beslissing uitgesteld - De Geschillencommissie Hoger Beroep nam nog altijd geen beslissing over de strafmaat van Mehdi Carcela. Een uitspraak wordt in de loop van volgende week verwacht, waardoor de draaischijf van de Rouches aan de aftrap zal verschijnen tegen Lokeren. Carcela hangt een (zware?) schorsing boven het hoofd voor zijn rode kaart op Boljevic in de openingswedstrijd tegen Waasland-Beveren. Standard pleit voor procedurefouten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer