© AP

Consumentenbond: Koop geen Samsung Galaxy S7 meer

Wie nu nog een Samsung Galaxy S7 of S7 Edge koopt, loopt kans vanaf maart komend jaar al geen software-updates meer te krijgen. De Nederlandse Consumentenbond, die onderzoek deed, waarschuwt: ‘Koop geen Galaxy S7 of S7 Edge meer’. Maar kopers moeten ook met andere toestellen uit 2016 oppassen.

De Consumentenbond raadt ook de aanschaf van de Galaxy J3 2016 af. “We doen zo’n oproep niet snel, maar als je hem nu koopt, bestaat de kans dat je een telefoon koopt die vanaf maart al niet meer wordt ondersteund”, zegt woordvoerder Babs van der Staak tegen de NOS.

Met updates krijgen ook oudere toestellen vaak nieuwe functies, of worden beter beveiligd tegen hacken. Wie niet updatet, loopt risico. De Consumentenbond spande al eerder een rechtszaak aan, omdat Samsung telefoons niet lang genoeg van nieuwe software voorzag. Die zaak dient in maart.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, noemt het handelen van de fabrikant ‘absurd’. Binnen twee jaar na lancering wordt volgens Samsung de ondersteuning al beëindigd, “Terwijl de toestellen veelal langer op de markt blijven.”

Minimaal twee jaar ondersteuning

Het is echter de vraag of Samsung na maart geen nieuwe software meer verstrekt. “We ondersteunen nieuwe toestellen altijd minimaal twee jaar”, aldus Cella Sin van de elektronicagigant. Toestellen zouden daardoor zeker twee jaar op ondersteuning mogen rekenen, wat niet betekent dat na twee jaar geen updates meer volgen.

De bond wijst erop dat mensen die een toestel met abonnement kopen vaak twee jaar aan een contract vast zitten. Het kan gebeuren dat telefoons na drie maanden al geen ondersteuning meer krijgen.

“Het enige dat je weet, is dat je tot maart ondersteuning hebt. Daarna is er geen garantie”, meent de kopersorganisatie. “Consumenten hebben daar niets aan.” De Consumentenbond vindt dat een ‘slechte zaak’ en roept op om de Samsung-toestellen niet meer te kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer