© Gil Plaquet

Rode Schaar neemt eerste keer deel aan Dag van de Ambachten

Naaiatelier Rode Schaar is een begrip in Mechelen, maar doet toch maar voor het eerst mee aan de Dag van de Ambachten. De twee zussen die de zaak al zeven jaar uitbaten, willen vooral hun trouwjurken in de verf zetten.

Stijn Van de Sande

Angelita en Guanita Lesage vormen intussen de derde generatie die naaiatelier Rode Schaar in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat uitbaat. De zaak werd opgestart door hun grootmoeder en later overgenomen door hun moeder. Zeven jaar geleden namen de zussen de winkel zelf over. Sindsdien hebben ze de focus grotendeels verlegd van retouches van kledij naar het maken van trouwjurken.

“Onze ‘bobonne’ is de zaak begonnen in een pand aan de Vijfhoek”, zegt Guanita. “Rode Schaar was toen nog een keten van naaiateliers. Midden in de jaren 80 sloten heel wat filialen de deuren, maar ze heeft de winkel voortgezet tot mama ze overnam. Toen Angelita 15 jaar was, is ze met een leercontract in de zaak komen werken en ook ik ben na school meteen in de zaak begonnen.”

Opleiding in Verenigde Staten

Guanita volgde wel een bijkomende opleiding in de Verenigde Staten, waardoor ook het cliënteel van Rode Schaar stelselmatig veranderde. “Van in het begin konden mensen in de winkel terecht voor retouches”, klinkt het. “Dat is nu nog steeds zo, maar later zijn we ook voor bedrijven beginnen te werken. Bij Pringles hebben ze bijvoorbeeld speciale ‘washandjes’ nodig om buizen te reinigen. Die maken wij. Omdat ik die extra opleiding volgde, zijn we ons de laatste jaren dan weer vooral beginnen te specialiseren in het maken van trouwjurken.”

Het is daarmee dat de dames komende zondag willen uitpakken tijdens de Dag van de Ambachten. “Het is de eerste keer dat we aan het evenement deelnemen”, klinkt het. “Men had ons al verschillende keren gevraagd of we niet wilden meedoen en nu hebben we de stap gezet. Ik ben wel nieuwsgierig of er veel volk zal op afkomen. We voorzien alleszins in een hapje en een drankje zodat iedereen zich op zijn gemak voelt.”

Tijdens de Dag van de Ambachten wil het tweetal nieuwsgierigen tonen hoe een trouwjurk gemaakt wordt. “Onze klanten hebben meestal een beeld van een jurk in hun hoofd, maar vinden dat niet terug in de bruidszaken. Ze komen dan bij ons met hun ideeën en wij proberen daar een mooi geheel van te maken. We hebben alle stoffen hier liggen en aan de hand van proefmodellen kunnen we de mensen een duidelijk beeld van de jurk geven. Aan zo’n jurk is één iemand toch snel een volledige week bezig. We doen verder ook veel galajurken, al gaat het dan meestal om retouches.”